28.11.08

26.11.08

24.11.08

Kauhea tulevaisuudennäkymä

Muksu, 6 v.: Milloin mukula on mun ikäinen?
Äiti: Vähän yli viiden vuoden päästä.
Muksu: Se on sillon pieni ja mä oon iso. Eppaa! Isot vaan juttelee ja juttelee eikä tee mitään muuta. Tylsää! Ja ne käyttää huonoja kenkiä!

22.11.08

Päivän vauvakuva 30

Baby pic of the day.

Oma mieli

Mukula, 8 kk tykkää kaataa palikkatorneja. Muksu, 6 v ja äiti rakentavat niitä ja mukula käy niitä innoissaan kaatamassa. Kunnes alkaa jännittää kolinaa ja putoavia palikoita eikä enää tulekaan muksun tornia kaatamaan. Muksu turhautuu.

Muksu: Miksei se enää halua tulla kaatamaan?
Äiti: Siksi kun sillä on oma mieli.
Muksu: Mä en tykkää kun sillä on oma mieli. Miksei se voi olla kuin robotti?

21.11.08

Kiitän kunniasta ja jaan eteenpäin


Sain kunniamaininnan Ritviecavilta. Lämmin kiitos - ja hauska tutustua sinuun. Käynpä tutustumassa tarkemmin mielenkiintoisilta vaikuttaviin blogeihisi.

--
Palkinnon säännöt ovat seuraavat:
1) Valitse viisi blogia, joita arvostat luovuuden, kuvituksen, mielenkiintoisen sisällön ja/tai atmosfääriin tehdyn panostuksen johdosta millä tahansa maailman kielellä. 2) Jokainen annettu palkinto on henkilökohtainen, ja sitä annettaessa mainitaan kirjoittajan nimi sekä linkitetään palkittavaan blogiin.
3) Palkinnon saaja paee palkinnon omaan blogiinsa. 4) Logo tulisi linkittää alkuperäispalkinnon osoitteeseen.
5) Palkinnon saaja julkaisee säännöt omassa blogissaan. Kansainvälisen, Uruguaysta alkunsa saaneen palkinnonalkuperäiset säännöt olivat siis tässä.
--

Minä puolestani annan kunniamainintapystin näille viidelle blogille, joissa on laatua joko sanallisen sisällön ja/tai kuvituksen suhteen:

Vammaisen vartalon kuvat
Tekstiilitaiteilija Jenni-Juulia Wallinheimon visuaalisesti upea ja sisällöllisesti antoisa blogi.

Minnuli's
Minnuli ottaa " joka päivä kuvan jostain pienestä arjen ihmeestä, joka on tuonut elämäniloa ja hyvää mieltä". Oivaltavia kuvia ja ajatuksia.

Far Far Away Land
Anna Syväsalmen syvällinen ja hauska blogi elämästä Albaniassa.

Zawadi
"Finnish American Argentinian Kenyan" Lahja ottaa upeita valokuvia.

Kuvamerkintöjä
Kimmon kauniita kuvia ja mielenkiintoista pientä jutustelua aiheesta kuin aiheesta.

Kummalliset kuukit

Sanavarastoni on karttunut täällä Keski-Suomessa. Tänne muuttaessa en ymmärtänyt esimerkiksi sanoja eppu, toppu, kuukki. En ollut koskaan kuullutkaan moisia sanoja.

Nyt koulumaailman myötä ne alkavat sujua jo aivan sujuvasti minultakin. Tässä lyhyt oppimäärä keski-suomalaisesta koulukielestä:
eppu - ekaluokkalainen
toppu - tokaluokkalainen
kolkki - kolmasluokkalainen
nelkki -nelosluokkalainen
viikki - vitosluokkalainen
kuukki - kutosluokkalainen

Opittuasi tämän sanaston saatat ymmärtää tämänpäiväisen keskustelun, joka meni jotenkin tähän tapaan:

Muksu, 6 -v eppu: Mä haluaisin aina olla 7-vuotias.
Äiti: Se on hyvä ikä.
Muksu: Mä haluun kasvaa vain viikiksi saakka.
Äiti: Miksi?
Muksu: Kuukit on kummallisia.
Äiti: Mikä kuukeissa on vikana?
Muksu: Ne ei uskalla tulla laskemaan mäkeä metsään, ainakaan osa niistä. Mä en koskaan halua olla kuukki!

19.11.08

Evoluutioteorian opetuksesta ja kritiikin välttämättömyydestä

Tapio Puolimatkan mielenkiintoinen Vieraskynä-kolumni Hesarissa: Evoluutioteoriaa on opetettava kriittisesti avoimella tavalla.

Päivän pohdinta

"I used to think people complained because they had a lot of problems, but I learned they have a lot of problems because they complain."

-Steve Jencks, quoted in Adventist Review, October 23, 2008

17.11.08

Suuri Amerikka-Suomi skaba: synnytysvalmennus

Absoluuttisen objektiivisen subjektiivinen Suuri Amerikka-Suomi skaba jatkuu!

Aiheena synnytysvalmennus.

Suomessa sitä ei ollut lähes lainkaan. Ei neuvola eikä Keski-Suomen keskussairaalakaan järjestänyt sitä. Aikaisemmin niitä on ollut, mutta nyt on ainoastaan tarjolla ensisynnyttäjille ryhmäkäynti keskussairaalassa (johon pääsi neuvolan kautta). Itse en olisi saanut tästä edes tietää ellen olisi kuullut sitä toiselta synnyttäjältä. Niinpä osasin kysyä ja pääsin mukaan, koska ensimmäinen synnytys oli ollut eri maassa.

Parin tunnin käynti oli asiallinen. Siellä katsottiin dioja ja videota kivunlievityksestä, kätilö kertoi jotain ja vastaili kysymyksiin. Käytiin myös katsomassa synnytyssaleja. Itselleni käynti oli hyvä, sillä minulla ei ollut tietoa suomalaisista käytännöistä ja Amerikan jälkeen synnyttäminen Suomessa tuntui -kyllä- aika pelottavalta. Nyt sain perusymmärryksen suomalaisesta systeemistä ja se oli hyvä. Mutta jos olisin ollut ensisynnyttäjä olisi tämä kaksi tuntia ollut aivan riittämätön synnytysvalmennukseksi. Nytkin kysymyksiä esittivät lähinnä me kaksi odottajaa, jotka emme olleet ensisynnyttäjiä. Kokemusten perusteella tiesimme mitä kysyä... Ensisynnyttäjänä minulle olisi jäänyt kovin epävarma ja epämääräinen olo. Niinpä en kutsuisi tätä synnytysvalmennukseksi, vaan vaikka infokäynniksi.

Tässä asiassa Amerikassa oli toista. Synnytysvalmeksessa käytiin sairaalassa muistaakseni viisi tai kuusi kertaa. Kyseessä oli Prepared Childbirth kurssi. Saimme ihan kunnon teoriaopetusta raskaudesta, synnytyksestä ja sen jälkeisestä ajasta. Harjoiteltiin myös rentoutusta ja hengitystä sekä käytiin tutustumassa paikkoihin. Valmennukseen kuului myös oppikirja! Se oli erinomaista, sillä vieraalla kielellä uusiin asioihin perehtyminen pelkästään puhetta kuuntelemalla olisi jäänyt heppoiseksi. Eikä sitä muutenkaan muistaisi mitä kaikkea sanotaan. Ja kirjasta oli hyötyä tällä toisellakin kierroksella!

Pisteet tältä kierrokselta:
Suomi: 1 piste siitä että oli edes jotain, johon pääsi jos oli sattunut saamaan muualta tietoa ja osasi pyytää. Sain neuvoslasta 4,5 sivuisen monisteen Tervetuloa synnyttämään Keski-Suomen keskussairaalaan.
Amerikka: kunnon valmennus, erilaisia aikataulujavaihtoehtoja useita, oppikirja ja vielä erinomainen sellainen. 5 pistettä

Yleisarvio:
Ottaen huomioon synnytysvalmennuksen tärkeän roolin synnytyspelon ehkäisyssä ja äidin ja isän aktiivisessa osallistumisessa synnytykseen, siihen liittyvään päätöksentekoon ja täten hyvää synnytyskokemukseen, annan reilusti pisteitä Amerikalle. Suomessa Sosiaali- ja terveysministeriön seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelma 2007-2010 ei todellakaan toteudu ainakaan Keski-Suomessa.

Pisteet äitiysneuvolakierrokselta:
Amerikka 11-Suomi 9

Skaban tilanne:
Amerikka 16-Suomi 10

13.11.08

Päivän vauvakuva 29

Äsken olleen isänpäivän kunniaksi fiininä papan sylissä.

All dressed up with grandpa.

10.11.08

Iloisia, yllättäviä ja uhkarohkeita asioita

Useamman päivän nettipimennon jälkeen täytyy vihdoin julkisestikin riemuita Amerikan vaalituloksesta.

Barack Obaman voiton lisäksi minut tekee erittäin iloiseksi selkeä voitto. Ei ne jenkit ehkä olekaan niin tyhmiä kuin eurooppalaiset haluais ajatella? ;-)

Nettipimennossa olen muuten ollut Helsingissä, jonne matkasin vauvan kanssa ilman kukkaroani... On kyllä aika erikoista - ja hyvin uhkarohkeaa - että pienten avuttomien vauvojen hoito on uskottu naisille, joiden aivokapasiteetti on erittäin alhaisella vaihteella synnytyksen/imetyksen/lastenhoidon/ties minkä takia. Ihme on ettei kaiken aikaa ympäri maita ja mantuja löydy unohtuneita vauvoja!

Mitäköhän tämäkin reissu kertoo valmiudestani palata palkkatyöelämään?!?! ;-)

Mutta jokatapauksessa: Congratulations America!

4.11.08

Amerikan vaalit jännittävät

Minua jännittävät Amerikan vaalit.

Muistan kun George Bush valittiin Bill Clintonin jälkeen. Asuimme silloin Amerikassa. Kuuntelin hänen puhettaan televisiosta ja alkoi suorastaan itkettää, niin paljon kaipasin Clintonin puheita. Clinton osasi sentään pitää mielenkiintoisia puheita ja oli karismaattinen esiintyjä. Niitä oli hauska seurata. Miehen kanssa totesimme, että nyt pitää muuttaa maasta pois, ei näitä Bushin puheita voi kestää.

Muistan sen päivän kun menin heprean luennolle vaalien jälkeen. Olikohan siinä vaiheessa jo korkein oikeus päättänyt että Bush voitti vaalit. Opettajamme, nuori ja älykäs juutalaismies oli kuin maansa myynyt. Kommentoitiin: luulin, että tämä on demokratia...

Tämän kertainen vaalikierros on ollut historiallinen: demokraatit valitsemassa joko naisen tai mustan ehdokkaakseen. Tuntumani oli että Amerikka ei ole valmis naispresidenttiin, mutta musta mies saattaisi onnistuakin. Seksismi taitaa olla vielä syvemmässä kuin rasismi.

Ehkä oli hyvä ettei Hillary Clintonista tullut ehdokasta. Naisen olisi ollut melko mahdotonta voittaa vaaleja. Kaiken lisäksi Amerikasta löytyy paljon kiihkeitä, suorastaan raivoisia Clinton-vihaajia. Obama on persoonana inspiroivampi. Jopa se yksi ainut McCain kannattaja, jonka tunnen myöntää pitävänsä Obamasta.

Mutta miten on: kuinka käy mustan miehen? Pitkään ajattelin että kyllä Amerikka kuitenkin viime metreillä päätyy tuttuun ja siksi turvalliselta tuntuvaan valkoiseen, iäkkäämpään mieheen ja vielä sotasankariin. Vaikka kuinka Obama on saanut tavalliset ihmiset liikkeelle ja hänen kamppanjansakin on heidän rahoittamansa.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Obamalla sittenkin olisi mahdollisuuksia tulla valituksi. Talouskriisi on koskettanut amerikkalaisten elämää sen verran konkreettisesti että ehkä tarpeeksi moni ymmärtää kuinka haitallista republikaanien politiikka on sillä(kin) alalla ollut.

Ehkä. Toivottavasti. Tiukka kisa varmaan kuitenkin tulee.

Rheinin rannoilla 9

Ystävämme kertoi Rheiniin liittyvästä kesähuvistaan. Uimapuku vaatteiden alle, rantaan riisuuntumaan, vaatteet vedenpitävään kassiin ja sitten vaan kassin kanssa jokeen. Kun on matkannut virran mukana tarpeeksi kauan, noustaan pois vedestä, puetaan kuivat vaatteet ja jatketaan virkistyneenä matkaa.

Joskus on hyvä olla virran vietävänä.

Basel, Sveitsi.
The Rhine River. Basel, Switzerland.

3.11.08

Rheinin rannoilla 8

Baselissakin ovat rantatontit perinteisesti olleet haluttuja. Varakkuutta voitiin arvioida siitä kuinka monta ikkunaa talossasi oli Rhein-joen suuntaan. Joillakin oli varaa ihan kapeaan taloon, jossa oli vain yksi ikkuna joelle päin. Mutta rantatontti on silti aina rantatontti.

Basel, Sveitsi. Maaliskuu 2007.
The more windows your house has towards the Rhine River,
the wealthier you are.
Basel, Switzerland. March 2007.