11.9.12

Terveysuutisia, ihanteita, käytäntöä ja hengellinen ulottuvuus

Mielenkiintoinen terveysuutinen adventisteista ja baptisteista Tanskassa. Kummankin seurakunnan jäsenillä syöpäriski on huomattavasti pienempi kuin väestöllä yleensä. Kummassakin seurakunnassa kehotetaan välttämään alkoholia ja tupakointia, adventtikirkossa kannatetaan myös kasvispainotteista ruokavaliota ja vältetään kahvia (ainakin perinteisesti, nykyään Suomessa tuntuu adventtiseurakunnan piirissä kahvinjuonti olevan suorastaan muoti-ilmiö).

Olen usein ajatellut että seurakuntataustastani on paljon hyötyä nykyisten ruokavalio- ja rasvasotien aikana. On paljon helpompi suhtautua terveellä kriittisyydellä yksittäisistä asioista tehtyihin sensaatiotutkimustuloksiin tai mitä kummallisimpiin ruokavalioihin, joita nykyään kiihkeästi kannatetaan. Ei tarvitse hötkyillä joka suuntaan. Adventistien suosittelema ruokavalio on pitkällä tähtäimellä osoitettu terveyttä- ja elämää ylläpitäväksi jo monen monta kertaa.

Mietiskelin tässä miten kiteyttäisin oman sovellukseni siitä. Siihen kuuluu ainakin seuraavia asioita:
1) Turha myrkyttää itseään alkoholilla, tupakalla ja huumeilla.
2) Kofeiiniriippuvaisuus on hankalaa. Kofeiini siis minimiin.
3) Laiskuussyistä en ole täysin kasvissyöjä, mutta käytännössä lähes. Voisin olla vaikka vegaani, mutta tässä maassa se tuntuu liian hankalalta. Edes kunnollisen kasvisleivän saaminen huoltoasemalta tuntuu välillä mahdottomalta!
4) Pähkinöitä, papuja, linssejä, siemeniä, vähän myös soijaa. (Linssikeitto on ihan parasta.)
5) Marjoja paljon tuoreena, pakasteena, jauheena.
6) Täysjyvää kun mahdollista.
7) Valkoista sokeria ei tarvitse paljoakaan. Makeuttaa voi intiaanisokerilla, vaahterasiirapilla, kookossokerilla ja mitä lie niitä nyt onkaan.
8) Margariineja emme käytä kotona. Oikeaa voita niukasti, muuten oliivi-, avokado-, rypsi-, pellava-, kurpitsa-, ruistankio ym. öljyjä.
9) Maitotuotteista lähinnä kuluu jugurtteja (niitä joissa on hyviä bakteereja ja vain vähän sokeria). No, juustoa kyllä kuluu myös.
10) Kuituja, kuituja, lisää kuituja! (Erityisen hyviä kuidunlähteitä ovat mm. tällaiset herkut: vadelma, päärynä, omena, appelssiini, banaani, kiivi, mustika, mansikka, avokado, parsakaali, pinaatti, bataatti, porkkana, pavut, linssit, mantelit, pähkinät, siemenet ym.) Helppo periaate, joka auttaa syömään terveellisemmin (ja laihduttavammin) on pitää huolta runsaasta kuitujen saannista. Samalla tulee myös muut tarvittavat ravintoaineet ja lihottavia ei jaksa syödä niin paljoa.
11) Syömme vitamiineja ja hivenaineita purkista, koska arjen ruoka ei nyt kuitenkaan ole aina niin monipuolista kuin toivoa saattais. Tarvittaessa (=lapsiperheessä usein) niillä taistellaan myös kehon stressitiloja eli sairauksia vastaan isoin annoksin.
12) Karkit karkkipäivänä.

Nämä toteutuvat perheessämme välillä paremmin ja välillä huonommin, mutta periaatteen tai ihanteen tuleekin olla parempi kuin käytäntö on. Käytäntöä huonompi periaate vasta surkea periaate olisikin!

No tulipa nyt mietittyä syömistä ihan täällä blogissa. Terveyteen kuuluu toki paljon muutakin kuin ruoka. Vaikkapa tunnetaakkojen purku ja monta muuta tärkeää.

Minulle ruokaan liittyy myös hengellinen elementti. Ilmaisisin sen näin: Jumalan luomana ja rakastamana ihmisenä arvostan ja rakastan niin itseäni kuin perhettäni valitsemalla oikeasti ravitsevaa ravintoa. Samalla kunnioitan myös luontoa ja maapalloa, jossa elämme.

Ei kommentteja: