[Psalmi 23:2]
Lepotauko. Tänään.
Basel, Sveitsi.
Resting by the Rhine River. Basel, Switzerland.
Pastori Keski-Suomesta pölisee ja valokuvaa elinympäristöään. Ajatuksia ja tajunnanvirtaa elämästä ja uskosta. På finska. Pastor from Central-Finland takes pictures and chats about life and faith. In Finnish.
Basel, Sveitsi. Maaliskuu 2007.
An ecological and pleasant way of crossing the Rhine River.
Basel, Switzerland. March 2007.
Basel, Sveitsi. Maaliskuu 2007.
Basel, Switzerland on the shores of Rhine River. March 2007.
Mitä sinä rukoilet/rukoilisit lapsillesi?
Praying for them.
Päinvastoin kuin suomalaisesta keskustelusta voisi päätellä on neuvoloita muuallakin päin maailmaa. Amerikassakin.
Neuvolaamme kuului yksi sairaanhoitaja ja viisi lääkäriä (joista joku vastaisi synnytyksestä). Neuvolakäyntejä oli suurin piirtein sama määrä kuin Suomessa ja samankaltaiseen tahtiin. Ensin kuukausittain, sitten joka toinen viikko, lopuksi kerran viikossa. Eroa oli se, että lääkäri tavattiin huomattavasti useammin. Muistelin että joka toinen kerta, mutta neuvolakorttia tavattuani huomasin että taisi olla vieläkin useammin. Neuvolassa tapasin lähinnä yhtä lääkäriä, joskus toistakin. Sairaanhoitaja hoiti muut käynnit. Kaikki olivat miellyttäviä ja selkeästi päteviä. Vähän pallohukassa oleva ensikertalainen, jolla aihepiirin sanastokin englanniksi oli uutta sai asiantuntevaa opastusta.
Suomalaisessa neuvolassa käytiin koko ajan saman "neuvolan tädin" luona (paitsi jos hän oli estynyt). Neuvolasta sai asiallista perushuoltoa. Ilman tuntemieni lääkärien neuvoja olisin kyllä jäänyt paitsi yhtä oleellista tutkimusta, koska oireeni eivät olleet tyypilliset. Täytyi itse sanoa että tähän tutkimukseen täytyisi nyt päästä. Toisaalta neuvolasta ohjattiin napakasti toisella kohtaa eteenpäin oikeaan aikaan ja siksi asiamme lutviutuivat juuri sopivasti muutenkin.
Lääkärintarkastuksia oli Suomessa raskauden aikana vain kaksi. Hyvä asia oli että lääkäri oli sama kuin oma terveyskeskuslääkärimme, jonka kanssa pohdittiin mm. rokotukset ja malarialääkitykset Ghanan matkan vuoksi. Sama lääkäri toimii myös lastenneuvolalääkärinä.
Verinäytteestä tehtävä seulonta tehtiin automaattisesti Amerikassa, Suomessa sen haluamisesta kysyttiin. Amerikassa lähetettiin perusteelliseen rakenneultraan isoon sairaalaan, Suomessa ei rakenneultraa yllätyksekseni ollut. Suomen neuvolassa oli "pikku-ultra", jolla katsottiin alkuvaiheessa että siellä jotain oli ja loppuvaiheessa sikiön asento. Tämäkin oli neuvolatätien itseopettelemaa ja tarjoamaan palvelua, koska he kokivat sen tarpeelliseksi ja sitä ei muuten olisi ollut.
Suomessa selkeästi ilmeni resurssien väheneminen ja neuvolahenkilökunnan turhautuminen siihen. Ennen oli ollut parempaa palvelua ja heitä se harmitti.
Amerikassa neuvolaan sai yhteyden aina. Erityinen puhelinaika viikonpäivinä klo 9.-10.30, mutta muutenkin toimistoaikaan sai soittaa. Iltaisin ja viikonloppuisin oli päivystysnumerot.
Suomessa ei tahtonut millään muistaa mikä oli se tunti jolloin sai soittaa. Netistä ei löydy tietoa miten saa muutoin kiinni jos on tarvista. Soittopyynnön sai ennen jättää, mutta siitä vastaajassa ilmoittaminen kiellettiin, koska kaikille täytyy tarjota samanlaista palvelua! (Se on sitä tasa-arvoa - yhtä huonoa kaikille!) Onneksi kohdallani oli kekseliäs neuvolan täti, jolla oli omat systeeminsä miten hänelle sai viestin ja hän otti kyllä yhteyttä.
Mikäli esim. viikonloppuna pitäisi ottaa yhteyttä, täytyy sompailla terveysaseman (eri kuin millä muuten käy) ja keskussairaalan välillä.
Äitiysneuvolakortti oli Suomessa ylivertainen, ainakin asiakkaan kannalta. Enemmän tietoja ja kasvukäyräkin.
Pisteet tältä kierrokselta:
Enemmän käyntejä lääkärin luona: Amerikka 1
Äitiysneuvolassa tapaa samaa terveydenhoitajaa ja lääkäriä: Suomi 2
Neuvolakäyntien määrä: Amerikka 1, Suomi 1
Samat lääkärit vastaavat äitiysneuvolasta, synnytyksestä ja sairaalassa olosta: Amerikka 2
Verinäyteseulontaan osallistuminen oman päätöksen mukaan: Suomi 1
Rakenneultra: Amerikka 1
Asiantuntevuus: Amerikka 1, Suomi 1
Miellyttävä henkilökunta: Amerikka 1, Suomi 1
Tiedot hoitajien ja lääkäreiden koulutuksesta, erikoisaloista, työkokemuksesta nähtävillä: Amerikka 1
Systeemi tuki yksilöllistä palvelua: Amerikka 1
Palvelua systeemistä huolimatta: Suomi 1
Sai itse valita mitä lääkäriä lähinnä halusi tavata: Amerikka 1
Perushoito: Amerikka 1, Suomi 1
Äitiysneuvolakortti: Suomi 1
Yleisarvio:
Suomessa hyvää, luotettavaa perushuoltoa. Täytyy kuitenkin pitää itse puolensa ja helpottaa kun saa asiantuntijatietoa muualtakin. Amerikassa hyvän perushuollon lisäksi oli enemmän tekemisissä asiantuntevien lääkärien kanssa. Siellä systeemi oli palveluhenkisempi. Kummassakin ihmiset palvelivat hyvin.
Skaban tilanne:
Amerikka 11 - Suomi 9
Time for discernment.
I need to see clearly the puzzle that includes
a first grader, a baby, parents and their work, grandparents,
a church community with volunteer leaders, God.
Päijänne Lake. Jyväskylä, Central Finland. September 2008.