25.10.08

Kynnyskysymys

Olen etsinyt ehdokasta käymällä vaalikoneilla, lukemalla nettisivuja, lehtiä ja vaalimainoksia. Nyt minulla on seitsemän ehdokkaan lista, joista joku luultavasti saa ääneni huomenna.

Listaltani tipahti automaattisesti pois jos oli vastannut väärin yhteen kysymykseen. Monien eri tärkeiden asioiden joukosta nousi kynnyskysymyksekseni tällä kertaa: "Kannatan kaikille maksutonta kunnallista päivähoitoa tulorajoista riippumatta."

Kaikille ilmaisen kunnallisen päivähoidon kannattaminen on mielestäni populismia ja osoitus vaarallisesta ideologiasta ja asioiden ratkaisumallista. Sen taustalla häilyy kommunistinen ajatus siitä että lastenkasvatus kuuluu - ja sen paremmin hoitaa - julkinen taho, että lapsia tehdään valtiolle joka sitten kasvattaa ne sopiviksi kansalaismassaksi, että kaikkien tulisi käydä samanlainen varhaiskasvatus.

Pelottavaa! Vähitellen rapautetaan yhä lisää vanhempien vastuuta ja etuoikeutta huolehtia lapsistaan.

Kannatan laadukasta kunnallista sekä yksityistä päivähoitoa. Mielestäni on hyvä, että se ei maksa ihan maltaita ja että vanhempien tulot vaikuttavat sen hintaan. Oikein tiukassa tilanteessa oleville ihmisille se voi hyvin olla ilmaista.

Mutta jos päivähoito olisi kaikille automaattisesti ilmaista, kynnys päätyä päiväkotivaihtoehtoon matalisi entisestään. Siksi on parempi että päivähoitovaihtoehto kirpaisee taloudellisesti. Ei saa olla liian helppoa laittaa lasta päiväkotiin. Muunlaistenkin vaihtoehtojen tulisi olla houkuttelevia eikä päiväkotiratkaisuun päätymisen tulisi olla helppo ratkaisu.

Ilmainen pävähoito ei tietenkään ole ilmaista vaan me kaikki maksaisimme siitä. Kotihoidon tuet luultavasti kärsisivät jne. Taloudellisen maksamisen lisäksi päätyisimme maksamaan siitä myös muilla tavoin. En usko että Suomelle valtiona on hyödyksi että lähes koko kansa käy läpi saman varhaiskasvatuksen ja koulukasvatuksen. Se ei tekisi hyvää luovuudelle, erilaisille ajatuksille ja kehitykselle. Kaikki samaan putkeen ajatus kuullostaa ...hmm... propagandakoneistolta, jos sallinette näin voimakkaan sanan.

Valtion lisäksi kaikille ilmaisesta päivähoidosta kärsisivät tietenkin lapset, perheet - ja vanhemmat itse. Yhä uudestaan kuulen viestin päiväkotien henkilökunnalta: teemme kyllä parhaamme, mutta ei täällä pysty huomioimaan lapsia niin kuin pitäisi, isot ryhmät ja meteli eivät sovi pienille lapsille. Vähentynyt vanhempien ja lasten yhteinen aika ei tee hyvää perhesuhteille. Siitä kärsivät myös vanhemmat, koska syvällä sydämmessään kyllä - ennemmin tai myöhemmin - kärsii jos ei voi olla paljon lastensa kanssa.

Suomessa on jo nyt liian vähän aidosti toteuttamiskelpoisia tapoja lastenhoidon järjestämiseen. Kotihoidon pitäisi olla oikeasti mahdollista. Tulisi kehittää erilaisia tapoja yhdistää työ- ja perhe-elämä pelkän päivä- tai kotihoitovaihtoehdon lisäksi. Valtion ei tule tehdä hienolta kuullostavia systeemejä, joilla ajetaan perheita samankaltaisiin ratkaisuihin lastenhoidossa, vaan luoda luovia ja erilaisia mahdollisuuksia, joista perheet voivat aidosti valita omien tilanteidensa ja arvojensa pohjalta.

Pastori taisi tänään olla vähän saarnatuulella, mutta sallittakoon se nyt näin vaalien alla. ;-)

Onko sinulla kynnyskysymyksiä?

5 kommenttia:

Kimmonkamera kirjoitti...

Luulen ymmärtäväni ajatuksesi. Julkinen taho ei todellakaan voi ohittaa vanhempia lastenkasvattajina. Koti on aina koti ja sieltä lapset (niin kuin itsekin) olemme eväämme elämään imeneet. Kuitenkin rohkenen olla eri mieltä maksuttomasta päivähoidosta. En ymmärrä viittaustasi kommunismiin tässä kohden. Päivähoidon maksuttomuus voisi olla yksi tapa, millä yhteiskunta tukee vanhempia.

Kokonaan toinen kysymys on mistä rahat päivähoidon maksuttomuuteen. Tämän miettiminen saattaa tosin johtaa samaan lopputulokseen kuin mihin itsekin olet päätynyt eli rahalle löytyy vielä tärkeämpiäkin kohteita. Ei päivähoidon maksuttomuus toki ole ainoa tapa, millä yhteiskunta (=me) tukee koteja heidän kasvatustyössään.

Ansku kirjoitti...

Kimmo, olen ymmärtänyt että julkinen päivähoito on pitkälti marxilaista/sosialistista/neuvostoliittolaista ideaa. Siksi viittaus kommunismiin. Valtio hoitaa lapset ja vanhemmat tuottavaan työhön!

Minusta on hienoa että yhteiskunta tukee lapsiperheitä ja vanhempia. Ongelmana näen jos päivähoidosta nimenomaan tehdään maksutonta ja erityisen helppoa. Jos yhteen vaihtoehtoon panostettaisiin näin paljon olisi se todennäköisesti pois muilta vaihtoehdoilta, joita muutenkin kaipaisin lisää.

Yhteiskunnan tuet eivät ole arvovapaita, vaan ideologisia. Olen viime aikoina pohtinut paljon sitä miten yhteiskunnan tuet loppujen lopuksi sanelevat vaihtoehdot joista valitsemme miten elämäämme elämme.

Anonyymi kirjoitti...

Maksuton päivähoito nousi minullekin oleelliseksi kysymykseksi näissä vaaleissa. On järjetöntä lähteä maksuttoman päivähoidon tielle. Päivähoitomaksut suomessa eivät mielestäni ole suuret. Vanhempana olisin valmis maksamaan jopa lisää, jos lapsiryhmät olisivat pienempiä ja resurssit suuremmat. Päivähoitomaksut on myös porrastettu tulojen mukaan, joten se on jo ilmaista vähävaraisimmille. Lisäksi päivähoidon arkea nähneenä olen huomannut, että päivähoitomaksut eivät ole este tuoda (pientäkään)lasta päiväkotiin, vaikka äiti/isä olisikin kotona.. Tästä johtuen olenkin sitä mieltä, että jos "löysää" rahaa jossain on, olisi se suunnattava kotihoidontukiin, jolloin vanhemmat pitäisivät lapsiaan pidempään kotona. Pienempiin lapsiryhmiin, parempiin tiloihin ja materiaaleihin, työntekijöiden palkkoihin ja jaksamiseen tarvittaisiin taloudellista panostamista. Tähän vielä täytyy sanoa, että joskus lasten on parempi olla päivähoidossa kuin kotona. On tilanteita, joissa vanhemmat eivät jaksa/pysty antamaan lapsilleen sitä huomiota, jota heille lapsina kuuluu. Päivähoidolla (julkisellakin) on paikkansa, mutta ylikansoitettuna ongelmavyyhtenä se ei tue lapsia tai heidän vanhempiansakaan saati sitten houkuttele alalle..

Laskeskelimme huviksemme Janin kanssa, että olisi "halvempaa" laittaa poika hoitoon (200e/kk julkisella puolella), kuin hoitaa kotona. Ruoka ja kaikki perushoito vaatteita lukuunottamatta tulee päiväkodista. Päätimme kuitenkin olla näin tekemättä. Jos tuo 200e tulisi kotihoidontuen päälle, olisi lapsia luultavasti enemmän kotihoidossa.

Mutta suomalaiset eivät onneksi lähteneet liputtamaan maksuttoman päivähoidon puolesta. Hyvä suomi!

Anonyymi kirjoitti...

niin, jennihän se tässä mutusteli maksutonta päivähoitoa vastaan. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Samaa mieltä kuin Ansku ja Jenni maksuttomasta päivähoidosta.
Ex-lto, Tarja