25.1.11

Ghanan lyhyt oppimäärä, luku 26

TERVEHTIMINEN

Tervehtimistä pidetään erittäin tärkeänä. Se on tapa osoittaa kunnioitusta lähimmäisiä kohtaan.
Jos menet taloon, työpaikalle, kokoukseen tai kuljet ystävän tai naapurin ohi kadulla tervehtimättä, on se henkilökohtainen loukkaus. Tervehtimiseen kuluu paljon aikaa ennen kuin päästään "itse asiaan." Jos tulet jonnekin ja et tervehdi tuntemaasi ihmistä, kantaa hän kaunaan sinua kohtaan ja saattaa kieltäytyä puhumasta sinulle kunnes ymmärrät pyytää anteeksi.
Kun kysyt tietä, aloita ensin tervehdyksellä "hyvää huomenta" jne.

Yleinen sääntö on, että lähestyvä ihminen tervehtii ensin. Tervehdittäessä käytetään usein titteleitä kuten veli, sisko, ystäväni, täti, setä, tyttäreni, nana, kunnioitettu, johtaja, päällikkö. Ihmisistä on ihanaa, jos tervehdit heitä nimeltä. Aina voi sanoa myös "Charlie", joka tarkoittaa "ystäväni." Tätä tervehdystä ei tosin käytetä matkalla vessaan.

Tervehdysten opetteleminen paikallisella kielellä on erittäin hyödyllistä. Se osoittaa kunnioitusta ja saa ihmiset hyväksymään sinut.

Tervehdykseen vastataan eri tavoin riippuen siitä kenelle puhutaan. Tässä on kysymys veljeydestä ja vanhempien kunnioittamisesta.

Ghanalaisten englanninkielinen vastaus hyvään huomeneen on "Fine morning." Adventtikirkoissa sapattisin tervehditään sanomalla "Happy Day".

Kun joku lähtee, sanotaan usein Nante yie, wo ne Nyame ko (Näkemiin, Jumala kanssasi).

Ei kommentteja: