25.1.11

Ghanan lyhyt oppimäärä, luku 25

ABOROKYIRE

Ulkomailla asuvat ghanalaiset ovat aborokyire. He lähettävät kotiin rahaa ja lahjoja tai säästävät, jotta voivat investoida kun palaavat kotiin. Tästä syystä viisumi ulkomailla on tavoiteltu palkinto. Useimpien ei ole tarkoitus jäädä ulkomaille. Heidän mielestään Ghanan sää, ruoka, ihmiset ja elämäntyyli ovat paljon parempaa kuin mitä he ulkomailla pääsevät kokemaan. He matkustavat taloudellisista syistä. He saattavat joutua tekemään kolmeakin työtä ja kieltäytymään paljosta, jotta voivat lähettää rahaa kotiin.

Ghanalaiset, jotka näkevät miten ulkomailta vyöryy rahaa tai joiden ystävät palaavat takaisin pystyen ostamaan koteja ja autoja, katsovat elämää ulkomailla ruusunpunaisten lasien läpi. He eivät tiedä epäystävällisistä ihmisistä, kauheasta säästä tai pitkistä työpäivistä. Siksi monet tulevat pyytämään ulkomaalaiselta kutsua ulkomaille, sponsorointia tai apua viisumin hankkimisessa.

Yksi ghanalaisten erikoisuus on, että he yrittävät saada sinut lopettamaan, jos teet jotain itse. Siirtomaa-aika on saanut ghanalaiset luulemaan valkoisten olevan niin avuttomia, että tarvitsevat joukon palvelijoita hoitamaan päivittäisiä tehtäviä puolestaan. Kun tähän lisää ghanalaisten avuliaisuuden ja kohteliaisuuden, on ulkomaalaisen vaikea kantaa omia laukkujaan, lakaista omia talojaan tai laittaa omaa ruokaansa.

Ei kommentteja: