25.1.11

Ghanan lyhyt oppimäärä, luku 24


SUHTAUTUMINEN ULKOMAALAISIIN

Twin kielellä ulkomaalainen on obroni. Se, että ihmiset huutavat näin ulkomaalaisia nähdessään, ei tarkoita mitään pahaa.

Tuntemattomat ihmiset voivat tulla luoksesi ja sanoa "I like you" tai "I love you" (pidän sinusta tai rakastan sinua) tai "I want to take you as my friend" (haluan olla ystäväsi). Ystäviä voi saada taksikuskeista, ihmisistä kadulla tai kenestä vaan. Ghanalaisella ei ole koskaan liian kiire jutella, auttaa tai kertoa miten jonkun paikan löytää. Eikä hänellä koskaan ole jo niin paljon ystäviä etteikö hän ottaisi sinuakin ystäväkseen.

Erityisesti kylissä valkoisia ihmisiä nähdään niin harvoin että paikalliset lapset saattavat valkoisen nähdessään alkaa laulaa ja seurata häntä. Obroni kokoo maakye, yaa fikyere gongon (Valkoinen mies, hyvää huomenta, jota seuraa merkityksetön lause). Lapset saattavat tulla koskettamaan kummallista valkoista ihoa tai juosta itkien karkuun koska luulevat nähneensä haamun.

Ulkomaalaiset ovat erikoisuuksia, joihin halutaan tutustua.

On hyvä pitää kaikkia ghanalaisten kontaktinottoja ystävällisyytenä, josta useimmiten on kysymys. Todellisuutta on kuitenkin se, että Länsi on rikas ja Afrikka köyhä ja länsimaalaisia pidetään rikkaina, joilla on paljon mahdollisuuksia. Siksi ulkomaalaiset saattavat saada paljon rahapyyntöjä jopa täysin tuntemattomilta ihmisiltä. Ghanalaisia ihmetyttää miksi ulkomaalaiset käyttävät paljon aikaa tinkimiseen vaikka ovat niin rikkaita. On hyvä olla antelias. Ghanalaisten oma anteliaisuus vierailijoita kohtaan on todella koskettavaa.

Ei kommentteja: