2.1.07

Tiedonhalu

Katselin eilen muksun, 5 v kanssa dokumenttia jäävuoren ja Titanicin kohtaamisesta. Ensiksi kerrottiin jäävuorten syntymisestä ja näytettiin henkeäsalpaavan hienoja kuvia arktisista maisemista. Niissä kohdin joissa puhe tuli englanniksi sanoi muksu: "Mä en usko tuota" ja vaati että luen tekstityksen hänelle.

Vähitellen dokumentti eteni siihen kun Titanic törmäsi jäävuoreen. Vaikka ohjelmassa ei kauhulla mässäiltykään alkoi muksua pelottaa. "Onkä tämä nyt kivaa?" hän kysyi moneen kertaan, kiemurrellen nojatuolissa. "Ei ole," selitin moneen kertaan, "mutta kauan sitten tämä iso laiva törmäsi jäävuoreen ja upposi." "Onko se kivaa?" "Ei ole."

"Ehkä tämä on liian pelottavaa muksulle," ajattelin ja valmistauduin laittamaan TV:n pois päältä. "Minä kyllä katson tämän loppuun," ilmoitti muksu ja vaati taas että luen tekstityksen.

"Milloin tämä tapahtui?" kysyi muksu yllättäen. "Lähes sata vuotta sitten, kauan kauan sitten." Oltuaan jonkun aikaa hiljaa muksu kysyi "Onko tästä kirjoitettu kirja?" "On, montakin." Selitimme muksulle että ikävää tapahtumaa on paljon tutkittu ja on mietittty mikä sen aiheutti ja sen takia on opittu paremmin varomaan jäävuoria.

Dokumentti päättyi. "Minä haluaisin lukea tästä kirjan", sanoi muksu.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voi miten ihana juttu Muksun maailmantajusta! Kiitos kun kerroit!

Ansku kirjoitti...

Muksu hämmästytti minuakin. Nyt täytyy mennä kirjastoon ja yrittää etsiä käsiin jokin lapselle sopiva Titanicia käsittelevä teos...