15.4.06

Meemi apuvälineen käytettävyydestä

Jo kauan sitten Jenni-Juulia haastoi meemiin apuvälineiden/tuotteiden käytettävyydestä, vasta nyt saan vastattua. Asia on ollut kyllä mielessä, sillä näillä asioilla on merkitystä lähipiirissä.

Meemi apuvälineen/tuotteen käytettävyydestä
Valitse arkisesta elämästäsi apuväline tai elämää helpottava tuote, jota käytät paljon ja vastaa seuraaviin kysymyksiin:
1. Toimiiko X tehokkaasti sille tarkoitetussa tehtävässä? Jos ei, niin mikä mättää?
2. Onko X riittävän kestävä tarkoitukseensa ja voiko sitä huoltaa tarvittaessa? Jos ei niin miksi?
3. Onko X mielestäsi kaunis, miellyttävä ja muunneltava? Mitä siinä muuttaisit parantaaksesi tuotteen visuaalista ilmettä?
4. Onko X:llä sinulle symbolimerkitystä ja mitä se sinusta viestii ympäristölle?
5. Onko X:llä ympäristövaikutuksia, joihin haluaisit vaikuttaa? Miten?
6. Onko X turvallinen ja kustannustehokas käyttöä ajatellen?

Valitsin niinkin tuikitavallisen vempaimen kuin kännykän. Niitähän on joka lähtöön - vai onko? Läheistäni ja minua vaivaava asia liittyy kysymykseen yksi.

Toimiiko kännykkä tehokkaasti sille tarkoitetussa tehtävässä? Jos ei, niin mikä mättää?
No, kännykällä pitäisi pystyä soittamaan, mutta sepä onkin eri hankala juttu näkörajoitteiselle tai vaikka ikääntyneelle tai tekniikkaan tottumattomalle. Ongelma on ettei kännyä löydä koska se on liian pieni, sen nappuloita ei erota eikä näytön tekstiä näe lukea: soittaminen on siis hankalaa ja aikaavievää!

Tarvitaan hyvä kännykkä näkörajoitteiselle ja kömpelösormiselle! Jo turvallisuussyistä pitäisi olla olemassa mahdollisimman helppokäyttöisiä kännyköitä, joilla on helppo soittaa jos on eksynyt, pimeässä, loukkaantunut ym.

Kännykässä tulisi olla:
-iso, selkeä näyttö
-isot, selkeät näyttötekstit
-isot, selkeät valikkotekstit
-yksinkertaiset valikot (mielellään mahdollisimman vähän valikkoja)
-helposti löydettävät ja sormella tunnettavat näppäimet (ei mitään hipaisujuttuja), jotka ovat tarpeeksi suuret
-puhelimessa tarvitsee olla vain kännykän perusfunktiot: soittaminen, puheluun vastaaminen, tekstiviestien vastaanottaminen ja kirjoittaminen, herätys.
-tekstifonttien ja värien valintamahdollisuus itselle sopivaksi, MYÖS VALIKOISSA. (On kännykköjä, joissa numerot saa näkymään suurina, mutta valikkotekstit ovat pikkiriikkiset ja niitä ei voi itse säätää.)
-mahdollisesti muuta kännykkäsälää, mutta ne eivät saa häiritä perustoimintoja ja tehdä niiden käyttöä vaikeammaksi ja epäselvemmäksi.

Kuvittelisimme, että löytyy ihmisiä, jotka mielellään haluaisivat tällaisen kännykän monimutkaisen laitteen sijaan. Se helpottaisi monen elämää ja mahdollistaisi liikkumisen ja toimimisen, vaikka kaikki aistit eivät ole terävimmillään.

Hienoa, että pidät näitä asioita esillä, Jenni-Juulia!

Ei kommentteja: