3.11.05

Opinionia ja mielipiteitä

Koska Keskisuomalainen ei tyydytä mm. ulkomaanasioiden käsittelyn tarpeita, täytyy tilata Suomen Kuvalehti. Siis silloin kun sen saa jossain tarjouksessa, muuten se maksaa aivan liikaa. Tänään tutustuin hieman epäluuloisesti uudistuneeseen Suomen Kuvalehteen. Uudistuksen tuloshan voi olla joko parempi tuote tai sitten huonompi.

Olen ollut lehden linjasta hieman huolissani jo pitempään. Jossain vaiheessa tuntui että lehti siirtyi roimasti iltapäivälehdistön suuntaan. Vai mitä pitäisi ajatella kun SK sortuu kaunaiseen, asiattomaan juttuun Tanja Karpelasta oikein missikuvien kera (27.5.2005). Tai kun kansikuvatekstit ovat tällaisia: "Miehet puhuvat seksistä" ja "Hanaa, mäkikotka!" Tai kun otsikoiden perään tulee huutomerkkien lisäksi kysymysmerkkejä tyyliin "Ja sitten kuuhun?" Sen voisi vielä ymmärtää että juttu mäkikotkan kesäharrastus kiihdytysajosta olisi juttu muiden joukossa, mutta että oikein pääjuttu?

Uuden lehden pääkirjoitus on tietenkin uudistuksen mainospuhe. Visuaalisesti uudistus vaikuttaa näin alkuvaiheessa ainakin levottomammalta kuin aikaisempi ulkoasu.

Kauhistun lukiessani selitystä lehden uuteen värikoodiin. Orassiväri tarkoittaa "kulttuuria, kilpatehtäviä ja viihdettä"! Viihdettä... nyt se siis tulee tännekin. Onneksi kuitenkin nämä "viihdesivut" ovat pitkälti edellisen kaltaisia, ei sentään 7päivää-linjaa. OK.

Mutta silti mietityttää tämä kategoria "kulttuuri, kilpatehtävät ja viihde". Se, että siinä edes mainitaan viihde ja se että kulttuuri ja viihde on pantu yhteen. En ollut ennen ajatellutkaan että Katri Merikallion ja Minna Lindgrenin (jotka ovat naisia) loistavat kolumnit olisivat viihdettä. Osmo Soininvaaran (joka on mies) kolumni kuuluukin jo sitten arvokkaammalta kuullostavaan kategoriaan jota lehti kuvaa näin: "Sydänverellä kirjoitettua opinionia, mielipiteitä ja keskustelua."

Siis, hetkinen, mitä ihmettä? "Opinionia ja mielipiteitä"... Voisikohan SK selvittää miten opinionit ja mielipiteet eroavat toisistaan? Ja, please, ethän SK ryhdy iltapäivälehdeksi, ethän? Sinua luetaan siksi että et ole (ollut?) sellainen.

PS. Kokonaisarvio lehden uudistuksesta ei vielä kääntynyt puoleen eikä toiseen. Se ei herättänyt suurta inhoa, muttei suurta ihastustakaan.