29.11.05

Köyhä Eurooppa

Keskisuomalainen (la 26.11.2005) lainaa samoalaisen heimopäällikön Tuiaviin satakunta vuotta sitten kirjoittamaan kirjaa, jonka hän teki tutustuttuaan Eurooppaan. Ehkä meidän kannattaisi ottaa lusikka kauniiseen käteemme ja kuunnella viisauden sanoja Samoalta.

"Siellä missä papalagien (=eurooppalaisten) majat ovat, paikoissa, joita he kutsuvat kaupungeiksi, maa on tyhjä kuin avoin kämmen, ja siksi papalagit ovat hämillään ja leikkivät Suurta Henkeä, jotta voisivat unohtaa sen, mikä heiltä puuttuu. Koska he ovat niin köyhiä ja heidän maansa on niin lohduton, he kahmivat tavaroita, keräävät niitä kuin hullut keräävät kuihtuneita lehtiä, ja täyttävät majansa niillä... Papalagit ovat köyhiä, koska tavarat omistavat heidät."

"Hän (papalagi) ei voi ajatella: 'Minä lähden tästä maailmasta yhtä vapaana taakoista ja väärinteoista kuin tänne tulinkin; lähettihän Suuri Henki minut maan päälle ilman pyöreitä metallinpaloja.'"

"...Suurin osa pysyy sairaina, eivätkä he koskaan parannu sydämestään vaan iloitsevat rahan heille suomasta vallasta. He paisuvat ylpeydestä kuin mädät hedelmät rankkasateella. He pitävät hekumoiden monia veljiään raskaassa työssä voidakseen itse lihottaa ruumistaan ja menestyä."

Tällaista Euroopassa satavuotta sitten. Entä nykyään?

"Papalagit ovat köyhiä, koska tavarat omistavat heidät."

Ei kommentteja: