27.9.05

Raivokasta vastakulttuuria

"Suomalaisista vain viisi prosenttia on raivoraittiita. Osuus on varsin pieni, kun verrataan siihen, että esimerkiksi Yhdysvalloissa absolutisteja on peräti 40 prosenttia väestöstä," kerrotaan Varma-lehdessä (3/2005)

Olen siis varsin harvinaislaatuinen suomalainen pelkästään koska en käytä alkoholia. No sehän sopii minulle kyllä hyvin. Vastavirtaan meno on mielenkiintoisempaa. Miksi olla massaihminen?

Raittiina eron suomalaisen ja yhdysvaltalaisen tai lähes minkä muun tahansa kulttuurin välillä huomaa nopeasti. On vapauttavaa kun raittiutta ei tarvitse selitellä ja perustella ja tilanteita joissa ei olisi alkoholittomia juomia tarjolla ei ole käytännössä ollenkaan. Elämä ei pyöri alkolin ympärillä niin kuin Suomessa. It's not an issue. Vaikka muut ottaisivatkin voi aivan hyvin olla itse ottamatta.

Harvardissakin kaikennäköisissä pippaloissa oli aina monipuoliset juomavaihtoehdot, jopa "viini ja juusto" tyyppisillä kokkareilla. Ainoa kerta kun selvitys alkoholijuomien käytöstä tuli tarpeelliseksi, oli kun vierailimme ruotsalaisen pariskunnan luona. He ottivat kohteliaasti selvää etukäteen juommeko alkoholia.

Suomessa jopa eräissä kristillisissä pikkujouluissa ei löytynyt alkoholitonta juotavaa. (Teologianopiskelija oli vastuussa juomatarjoilusta.) Meitä oli paikalla kaksi raitista, toinen oli kokeneempana osannut varautua ja tuonut mukanaan oman maitotölkin!

Suomalaisesta alkoholikeskeisyydestä kertoo myös sana "raivoraitis." Miten niin "raivo"? Miksi raittiuteen, joka on positiivinen asia on liitetty sana raivo? Olisi hauska tietää onko muissa kielissä ilmausta "raivoraitis" yleisessä käytössä vai onko kyse vain suomalaisesta tavasta ajatella raittiudesta? Entä tietääköhän kukaan raivoraitis-sanan etymologiasta? Onko alkoholipaineet Suomessa niin suuria että vaatii raivoa olla erilainen?

3 kommenttia:

Ansku kirjoitti...

Kiitos mainiosta sanasta! Raivojuoppo on kieltämättä kuvaava termi. :-)

Anonyymi kirjoitti...

Eli sä siis et suostu ottamaan vastaan alttarin sakramenttia, koska olet erilainen kuin 95% suomalaisista? Tai jos suostut niin et sä sitten olekaan täysin raitis. Jeesuskin meni muuttamaan häissä vettä viiniksi, josta vieraat sitten päihtyivät! Olikohan siellä ketään kunnon kristittyä nuhtelemassa moista viinatrokaria?

Ansku kirjoitti...

Ehtoolliselle osallistuminen ei vaadi alkoholin käyttöä. Adventtikirkossa tarjotaan alkoholitonta viiniä. Se tuntuu olevan yleistyvä käytäntö muuallakin, esim. helluntaiseurakunnassa olen ollut ehtoollisella, jossa myös oli alkoholiton viini. Ollessani luterilaisella ehtoollisella siellä sai myös alkoholitonta viiniä.
Olen myös kuullut että joissain luterilaisissa seurakunnissa olisi pelkästään alkoholitonta viiniä.

Mutta syön kyllä ruisleipää, juon piimää ja simaa ja kotikaljaa. Niissäkin taitaa alkoholia olla... :-)

Jeesus pelasti erään nuorenparin kunnian (keskenloppunut viini = paha moka) tekemällä viiniä. Hyvä! Raamatussa ei kerrota että hänen tekemänsä viini olisi päihdyttänyt. Se on sinun tulkintasi, ihan mahdollinen tulkinta mutta ei suinkaan ainoa mahdollinen.

Vaikuttaa siltä kuin sinua harmittaisi valintani olla raitis. Hassua että raittius saa toisissa aikaan ellei nyt ihan raivoa, mutta ainakin ärtymystä. Erilaisuuden hyväksyminen taitaa vielä nykyäänkin olla aika vaikeaa.