20.1.17

Innostavien teemaviikkojen suma, huh huh!

Vuoden alussa riittää merkityksellisiä rukous- ja teemaviikkoja niin että kiirettä pitää.

Adventtikirkon maailmanlaajuinen 10 rukouspäivää on saatu nyt päätökseen. Kristittyjen ykseyden ekumeeninen rukousviikko alkoi keskiviikkona ja helmikuun alussa on Uskontojen ja vakaumusten yhteisymmärryksen viikko. 

Koin merkitykselliseksi ja rohkaisevaksi 10 päivän aikana syventyä muinaisen temppelin symbolien kautta Jumalaan. Ilo kasvoi!

Kristittyjen ykseyden rukousviikkoa vietetään Jyväskylässä vierailemalla seurakuntien viikottaisissa kokoontumisissa. Viikko aloitetaan yhteisellä aloituksella, joka tänä vuonna oli Taulumäen kirkossa. Koin siellä Pyhän Hengen voimakkaan läsnäolon ja tulin puhutelluksi ja hoidetuksi. Lux Auribusin musiikki hiveli korvia ja sielua ja Tuija Mannströmin puhe Lutherin yhteisistä aarteista oli asiantunteva ja koskettava. 

Tässä on tilaisuuden oma osuuteni, yksi rukouksista:
Pyhä Jumala,
olemme kokoontuneet eteesi Jeesuksen Kristuksen nimessä, hänen, joka on sovintomme ja rauhamme ja joka on veressään tuonut lähelle ne, jotka ovat olleet kaukana - meidät. Pyydämme, että tullessamme Jumalan lähelle, tulemme samalla lähemmäksi toinen toistamme.
Tee se ihme keskuudessamme, että kaikessa erilaisuudessamme meillä on rauha sinussa ja sovinto keskenämme. Meillä on  erilaisia tapoja palvella Jumalaa ja rukoilla;  teologisia eroavaisuuksia, kulttuurisia eroja; erilaisia kieliä, kansallisuuksia, poliittisia näkemyksiä. Olemme vanhoja ja nuoria, meillä on erilaisia arvoja, olemme erilaisia persoonia, meillä on erilaisia uskontoja. Välittyköön Jumalan rakkaus meidän erilaisten ihmisten ja Kristukseen uskovien kautta niille, jotka ovat lähellä ja kaukana, vailla turvaa, toivoa ja rauhaa.
Kiitos, Jeesus, että olet meille riittävä. Amen.

Nyt lauantaina on rukousviikon adventtikirkon osuus, jumalanpalvelus sapattina. Se on samalla kansainvälinen uskonnonvapauspäivä adventtikirkoissa. Se sopiikin teemaan hyvin. Uskonnonvapaus - kaikkien uskontojen edustajille ja niille joilla ei uskontoa ole - on adventtikirkon ydinarvoja. Saarnani otsikko on "Kristuksen läheisyydessä sai kokea olevansa edelleenkin ihminen".

Ja sitten helmikuun alussa on uskontojen ja vakaumusten yhteisymmärryksen viikko. Jyväskylässä sitä juhlitaan näin:
"Jyväskylän Uskontojen ja vakaumusten yhteisymmärryksen verkosto 
kutsuu sinut ja ystäväsi YK:n Yhteisymmärrysviikon päätapahtumaan Jyväskylässä, Vanhaan pappilaan (Vapaudenkatu 26) nauttimaan klo 16 alkavasta YHTEISYMMÄRRYKSEN KONSERTISTA. Viime vuoden tapaan tilaisuudessa on tarjolla henkisesti virittäytynyttä musiikkia, laaja kattaus Jyväskylässä vaikuttavien uskonnollisten yhteisöjen ja eri vakaumusten edustajien esityksiä, monen eri tyylilajin, kulttuurillisen ja uskonnollisen perinnön sekä aikakauden musiikkia. Konsertin päätteeksi on mahdollisuus jäädä nauttimaan virvokkeita ja osallistua keskusteluiltaan. 

KESKUSTELUA YHTEISYMMÄRRYKSESTÄ -ILTA alkaa klo 18 ja teemana on "Naiset Suomessa - uskonnot naisen alistajana vai etujen edistäjänä". Pyydämme Jyväskylässä toimivia uskonnollisia yhteisöjä lähettämään edustajansa paneelikeskusteluun. Tule sinäkin rakentamaan siltaa eri maailmankatsomusten välille. Keskustellaan hyvässä hengessä ja etsitään, mikä meitä yhdistää."


Välillä on harmittanut kun nämä teemaviikot ovat päällekkäin ja lähekkäin, mutta nyt kun asiaa ajattelen, huomaan niiden muodostavan terveellisen kokonaisuuden.  Saan aloittaa siitä, mikä on omaa ja kasvaa siinä. Silloin olen paremmin selvillä siitä kuka olen "Kristuksessa". Se mahdollistaa yhteyden muihin kristittyihin, joiden kanssa jaamme jotain erityistä yhdessä, Kristuksen. Ja siitä matka jatkuu toisenlaisia uskontoja edustavien ystävien pariin.  

Jumalan rakkaus on avaraa eikä eristävää. Kaikilta ystäviltä on jotain opittavaa.

Ei kommentteja: