8.11.16

Sillä on väliä mitä suustaan päästää oli sitten suomalainen tavis tai Yhdysvaltojen presidenttiehdokas

Annamari Sipilän Naisen kylkiluu -kolumnit ovat mielenkiintoista luettavaa.

Brexit on selkeästi muuttanut ilmapiiriä Britanniassa. Se on tietenkin luonnollista kun kampanjan argumentit ovat pitkälti ulkomaalaisvihamielisiä ja rasismiin pohjautuvia. Se nostaa rasismin näkyvämmäksi ihan arkielämässä.

Puheen sisällöllä on väliä.

Kun aikoinaan opiskelin Englannissa ei koskaan tarvinnut ajatella, että olisi tarvinnut jotenkin piilottaa sitä ettei ollut britti. Nyt EU-kansalaiset miettivät siellä kannattaako maahan jäädä koventuvien asenteiden johdosta.

Kun silloin joskus oli perussuomalaisten ensimmäinen "jytky" suomalaisessa politiikassa, esittäytyivät afrikkalaisen ystäväni keskellä päivää lähes kuoliaaksi pahoinpidelleet nuoret miehet itsensä perussuomalaisiksi. Olivat he sitä tai eivät, perussuomalaisten vaalikampanjan retoriikalla oli väliä jyväskyläläisellä pyörätiellä noin klo 15 iltapäivällä.

Sipilä kertoo miten Briteissä nyt saavat kuulla vihapuhetta myös valkoiset, hyvinkoulutetut eurooppalaiset, jotka ihmettelevät uutta käännettä. Ehkä "on tervettäkin joutua kokemaan miltä tuntuu, kun ei ole tervetullut", toteaa Sipilä.

Valkoisena eurooppalaisena minua on kohdeltu hyvin ja kohteliaasti kun olen matkustanut ja asunut eri puolilla maailmaa. Olen yleensä kokenut itseni tervetulleeksi. Siksi hävettääkin niin valtavasti kun muualta tulevia kohdellaan Suomessa töykeästi tai jopa törkeästi.

Tänään huomaan oikeasti jännittäväni USA:n vaaleja. Suomen presidentin vaalit eivät jännittäneet niin paljon, ne eivät olleet ollenkaan yhtä jännittävät. Meillä oli sentään kaksi fiksua ihmistä ehdokkaana. Kumpikin olivat tehtävään päteviä oli heidän poliittisista eroistaan mitä mieltä tahansa.

Mutta se, että toisena pääehdokkaana on niin julkean rasistisia- ja naisvihamielisiä lausuntoja suoltava ehdokas on järkyttävää. Vielä järkyttävämpää on, että monet äänestävät häntä. Luulisi, että ehdokkaan luonne kävisi kaikille päivänselväksi sellaisista puheista.

Järkyttävintä on ehkä kuitenkin se, että on olemassa kristittyjä, jotka äänestävät rasistista ja seksuaalista häirintää julkeasti harjoittavaa ehdokasta. Juuri mikään ei nimittäin ole kauempana Jumalan valtakunnan arvoista.

Ihan vaan muistin virkistykseksi:

Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.  1. Moos. 1:27

Yhdentekevää, oletko juutalainen vai kreikkalainen, orja vai vapaa, mies tai nainen, sillä Kristuksessa Jeesuksessa te kaikki olette yksi.  Kirje galatalaisille 3:28

Puhukaa aina ystävällisesti, kuitenkin sananne suolalla höystäen. Kirje kolossalaisille 4:6

Sillä on väliä, mitä suustamme päästämme. Ja sillä vasta väliä onkin mitä suuren maan presidenttiehdokas sanoo. Sanamme muokkaavaat maailmaa, jossa elämme.

Ei kommentteja: