11.8.15

Parasta kristinukossa 16 B: kuinka käyttää se hetki kun Pyhä riehuu

Parasta kristinuskossa? No, Jeesus tietysti! Kristityt keskittyvät aivan liian vähän uskonsa parhaaseen asiaan. Jatkan muistiinpanoja ja ajatuksia Jeesuksen elämää käsittelevästä kirjasta "Rakkaudella Isältä" (Ellen White). Luku 16 (Jeesus puhdistaa temppelin).

Jeesus hermostui. En kyllä yhtään ihmettele. (Enemmänkin ihmettelen hänen kärsivällisyyttään kaikkea sitä kauheutta kohtaan mitä Jumalan nimessä tehdään.)

Vääryydellä rahaa keräävä uskonto ja köyhien ja vaivaisten rukoilemaan tulemisen estäminen vaativat toimenpiteitä. Niinpä Jeesus ajoi ulos papit, hallitusmiehet ja "epäpyhää kauppaa harjoittavat".

Miksi ihmeessä he tottelivat häntä, ihmettelee White. "Miksi papit pakenivat? Miksi he eivät pysyneet paikallaan? Hän, joka käski heitä, oli puusepän poika, köyhä galilealainen. Miksi he eivät vastustaneet häntä? Miksi he jättivät vääryydellä hankitut voittonsa ja pakenivat miestä, jonka ulkomuoto oli niin vaatimaton."

Jeesus puhui arvovallalla ja "hänen äänensävyssään oli jotain, jota he eivät kyenneet vastustamaan. Käskyn kuullessaan he tajusivat olevansa pelkkiä teeskentelijöitä ja rosvoja." "Hetken verran he uskoivat, että Jeesus oli messias."

Kun Jumala avaa silmämme näkemään tekemämme pahan ja vääryyden -synnin- on meillä erilaisia vaihtoehtoja reagoida siihen. Voimme nöyrtyä ja todeta että näinhän se on ja kääntyä Jumalan puoleen. Hänhän ei paljasta meille pahuuttamme, koska on ankara ja haluaa rangaista, vaan koska hän rakastaa ja haluaa vapauttaa. Jumalaa ei tarvitse pelätä.

Omien virheiden ymmärtämisen hetki voi siis olla portti vapauteen.

Tai sitten voimme jatkaa samaan tapaan kuin ennenkin koettaen toipua ylpeytemme loukkaamisesta. Tämä oli temppelissä epäpyhää kauppaa harjoittavien valinta.

"Katua he eivät tahtoneet. He tiesivät syyllistyneensä kiskontaan. He vihasivat Kristusta, koska hän näki heidän ajatuksensa. Hänen julkinen nuhtelunsa haavoitti heidän ylpeyttään, ja he kadehtivat hänen lisääntyvää vaikutusvaltaansa ... "  "Hitaasti ja mietteliäästi, mutta viha sydämessään he palasivat temppeliin."

"Mutta papit ja hallitusmiehet pitivät Kristuksen toimintaa erikoisuuden tavoitteluna ja kyseenalaistivat hänen oikeutensa puuttua temppeliviranomaisten sallimaan käytäntöön. Kaupankäynnin keskeyttäminen oli loukannut heitä, ja he vaiensivat Pyhän Hengen äänen." Tästä alkoi juonittelu Jeesuksen päänmenoksi. Parannuksen tekemisen sijasta he alkoivat suunnitella murhaa.

Kun sisimmässämme vakuutumme virheistämme ja omasta pahuudestamme, ei kannata vaipua toivottomuuteen eikä jäädä syytösten valtaan. Kyseessä on pyhä hetki, jolloin Pyhä ottaa meihin yhteyttä ja kutsuu vapauteen ja anteeksiantoon.

Ei kommentteja: