4.1.15

Kirjahyllyn monipuolinen ruokavalio

Joulun- ja uuden vuoden tienoilla ehti myös lukea. Tällä kertaa lukuruokavalio oli virkistävän monipuolinen: Elisabeth Rehnin elämä, Tarja Halosen lehdistöpäällikön muistelmat, pari islantilaista dekkaria, Ann Lamottin riemastuttava kirja rukouksesta (Auta, kiitos, vau -sopii niille, joita rukous pelottaa), Auguste Renoirin elämä. Niin, ja koko perheelle olen lukenut ääneen ihmissyöjistä...

Nyt vielä reissussa ollessani käväisin katsastamassa onko rakkaan tätini kodissa kaikki kunnossa. Siellä on mitä mielenkiintoisimmat kirjahyllyt. Niistä löytyy niin historiaa, biologiaa, luonnontieteitä, politiikkaa, kaunokirjallisuuden klassikoita, suomalaisia ja ulkomaisia romaaneja, afrikkalaista kirjallisuutta, runoutta, ekologiaa, eri maita käsitteleviä kirjoja, filosofiaa, teologiaa ja hengellistä kirjallisuutta.

Niitä hyllyjä tutkaillessa nousee syvä kiitollisuus tädistäni ja hänen nyt jo edesmenneestä miehestään. Heidän kirjahyllyissään konkretisoituu anti, joka heillä on ollut jakaa minun ja serkkujeni kanssa: monipuolinen kiinnostus elämään, avoin ja utelias mieli, tieteen, kirjallisuuden ja hengellisyyden sopusuhtainen ja viehättävä yhdistelmä. Heistä välittyi sekä avara sivistys - myös sydämen sivistys - että elämänilo. Ja keskinäinen rakkaus.

Kirjahyllyn äärellä ymmärsin mikä merkitys tällä minusta hyvin puoleensavetävällä yhdistelmällä on minuun ja omaan hengellisyyteni ollut. Jos voisin edes osaa siitä elää todeksi omassa elämässäni ja jopa siirtää eteenpäin, niin voin olla tyytyväinen.

Heidän oma lapsensa, serkkuni, kuoli hoitovirheen vuoksi synnytyksessä. Surunsa he käänsivät rakkaudeksi lapsensa serkkuja kohtaan. Se tarkoitti rymysakin erä- ja hiihtoreissuja, hulvattomia sketsi-iltoja, väitöskirjan tekoon osallistumista kirkkojen ullakoilla, monenlaista juniin ja urheiluun liittyvää, monenlaisia kilpailuja (urheilu-, syöminen, runon kirjoittaminen ja ties mitä), pelejä, leikkejä, ääneen lukemista, rukouksia, kirkossa käyntiä, yhteisiä matkoja, jännittäviä tarinoita eri puolilta maailmaa, mielenkiintoisia keskusteluja, kiinnostusta elämäni asioihin. Mikä etuoikeus on ollutkaan olla heidän rakkautensa kohteena.

Tällä kertaa kirjahyllystä tarttui mukaani muistelmia Ukrainasta, romaani Amerikan kiinalaisista, afrikkalainen romaani, tietoa dinosauruksista ja hartauskirja.

Tätini on muuten tehnyt tutkimustyönsä afrikkalaisesta kirjallisuudesta ja kirjoittanut aiheesta Parnassoon. Satuin joku kerta löytämään artikkelin hyväksyntäkirjeen ja olin hyvin vaikuttunut! ;-)

Täytyy siis perehtyä Ngugi wa Thiong'oon ja muihin afrikkalaisiin kirjailijoihin. Harmi vaan, että arki alkaa ja tarttis tehrä vissiin jotain muutakin kuin lukea kirjoja.

Ei kommentteja: