5.2.13

Voiko uusia urheilulajeja oppia harrastuspohjalta muulloinkin kuin ihan pienenä?

Maanantain 4.2. 2013 Keskisuomalaisessa otetaan esille asia, jota on meidänkin perheessä jouduttu pohtimaan. "Tuhannet suomalaisnuoret haluaisivat harrastaa liikuntaa ilman kilpailua tai tavoitteita." "Urheiluseurojen tarjonta pohjautuu suurimmaksi osaksi kilpailuihin tähtäävään urheiluun."

Mistä löytää liikuntamuotoja lapselle ja nuorelle, joka ei ole kilpailuhenkinen himourheilija, mutta haluaisi opetella uusia liikuntalajeja ja kaipaa liikuntaa?

Pienille lapsille on ryhmiä, joissa opitaan alkeita ilman kilpailupaineita ja liian tiheitä harjoituksia. Seuraava mahdollisuus moiseen taitaa tulla keski-ikäisille "pappasarjoissa" ja muissa liikuntaryhmissä. Mitäs siinä välillä?

Ja voisiko jossain opetella lajeja, joita ei ole tullut aloittaneeksi 4-8-vuotiaana? Tämä sama taitaa päteä myös henkisempiin lasten- ja nuorten harrastuksiin. Esimerkiksi kuvataidekoulun ryhmien kuvauksista saa käsityksen että joka ryhmä rakentaa nuorempien ryhmässä hankituille taidoille. Mutta entä jos haluaa aloittaa "vasta" 14-vuotiana?

Nuorten urheilutoimintaa vedetään pitkälti vapaaehtoisvoimin. Motivaatio on siis tärkeässä asiassa. Vapaaehtoisina toimivat urheilusta innostuneet ja kilpailusta nauttivat aikuiset, joita motivoi luotsata lapsia ja nuoria kilpailemisessa. Hyvä niin, kiitos hyvästä työstä!

Mutta miten saada ohjaajia kevyempiin harrastuspohjaisiin ryhmiin? Maksamalla palkkaa, luulisin.

3 kommenttia:

Suvi Vehkavuori kirjoitti...

On kyllä harmillista, että lasten liikuntakasvatus ja liikuntaan innostaminen tapahtuu niin pitkälti kilpailuihin ja niissä pärjäämiseen tähtäävien lajien joukossa. Ehkä juuri koululaiset ovat tässä ryhmässä harmillisin väliinputoajaryhmä. Onneksi ainakin yliopistot tarjoavat monenlaisia liikuntamuotoja ja alkeiskursseja (oikein mukavaan hintaan kaiken lisäksi), jolloin aikuisena opiskelijanakin voi aloittaa vaikka uuden lajin opettelun yhdessä muiden ensikertalaisten kanssa ilman kilpailuhenkeä! Eikä haittaa, vaikkei mitään osaisi aluksi. Oliskin hienoa, että samankaltaista liikuntatarjontaa olisi myös nuoremmille.

Picea kirjoitti...

Joo. Ilman taivaitahipovia tavoitteita on tosi vaikea harrastaa, etenkään liikuntaa, etenkään kouluiässä. Kyllä sitten opiskelijoille taas on sellaisia liikuntaporukoita, joissa valtaisa kehittyminen ja kilpailun himo ei ole välttämätöntä. Mutta näköjään meidän kaupungissa on tämä Liikuntalaturi (http://nuortenlaturi.fi/liikuntalaturi) joka kuulostaa minusta tosi kivalta - 13-vuotta täyttäneille. Tuolla vaan tarvitaan sitten omaa aktiivisuutta ja mielellään joku kaveri mukaan.

Ansku kirjoitti...

Hyvä kuulla, että yliopistomaailmassa löytyy taas valikoimaa... Ja pidetään liikuntalaturi mielessä kun sen aika tulee ajankohtaiseksi.