23.11.11

Haukkuminen ja vähättely vahingoittaa lapsen aivoja

Olen käynyt läpi vanhoja papereita ja käsiini osui Harvard University Gazette (May 22, 2003). Siinä oli mielenkiintoinen artikkeli, jonka takia olen varmaankin ottanut sen aikoinani talteen.

Lapsuuden aikainen kaltoinkohtelu muuttaa aivojen rakennetta ja toimintaa ja lisää niin ahdistuksen kuin itsemurhankin riskiä.

"Nämä muutokset eivät liity vain fyysiseen pahoinpitelyyn tai seksuaaliseen hyväksikäyttöön. On lisääntyvässä määrin todisteita, siitä että jopa 'sanallinen pahoinpitely' voi muuttaa sitä miten kehittyvät aivot toimivat" sanoo Martin Teicher, psykiatrian professori Harvard Medical School:sta.

Vaikutukset näkyvät aivojen herkkien alueiden pienemmässä koossa ja epilepsiaa muistuttavissa aivotoiminnoissa. Tunteisiin ja keskittymiseen liittyvissä aivon alueissa on vähemmän toimintaa.

Vaikutukset eivät johdu niinkään geeneistä vaan ympäristöstä.

Ankarat rangaistukset, seksuaalinen hyväksikäyttö, vähättely ja huomiotta jättäminen muuttavat aivosolujen lähettämiä ja vastaanottamia signaaleja.

Lapsuudessa stressiä kokeneille koe-eläimille kehittyvät aivot, jotka ovat valmistautuneet kokemaan pelkoa, ahdistusta ja äärimmäisiä taistele tai pakene -reaktioita.

Lapsena äänekästä huutamista, kiljumista ja vähättelyä kokeneet kokivat opiskelijoina enemmän ahdistusta, masennusta ja heidän aivoissaan oli muutoksia.

Vähättely tarkoittaa kommentteja kuten
-Olet tyhmä.
-Sinusta ei koskaan tule mitään.
-Miksi et voi olla kuten serkkusi?

Huutamisen, haukkumisen ja vähättelyn vaikutukset aivoihin voivat olla yhtä voimakkaat kuin fyysisellä ja seksuaalisella väkivallalla olisi.

Mietipä sitä ennen kuin avaat kiihdyksissäsi sanallisen arkkusi lapselle.

Raamatun ohje vanhemmille on: älkää herättäkö lapsissanne vihaa.

2 kommenttia:

LS kirjoitti...

Raamatussa sanotaan myös jotenkin näin: Isät, älkää moittiko lapsianne, etteivät he masentuisi.
Viisasta! Koskee kyllä minusta myös äitejä...

Ansku kirjoitti...

Hyvä pointsi. Ihminen reagoi usein joko ulospäin vihaamalla tai sisäänpäin masentumalla. Raamattu neuvoo vanhempia olemaan aiheuttamatta kumpaakaan lapsissaan.