20.1.11

Ghanan lyhyt oppimäärä, luku 17


"ULOSTUOMINEN"

"Ulostuominen" eli "outdooring" on juhla, jolloin uusi vauva tuodaan ensimmäistä kertaa ulos muiden nähtäväksi. Yleensä tämä tapahtuu kahdeksantena päivänä. Jos vauva kuolee ennen kahdeksatta päivää ei häntä virallisesti surra, sillä hänellä ei vielä ollut identiteettiä.

Vauvalle annetaan yleensä kolme nimeä, joista yksi on "päivänimi" syntymän viikonpäivän mukaan. Vauvalle annetaan myös kunnioitetun perheenjäsenen nimi. Jos tämä henkilö on elossa, on vauva hänen sylissään "outdooring" juhlassa. Lapselle annetaan myös nimi sen mukaan onko hän esikoinen tai toinen tai kolmas lapsi. Isä saattaa antaa lapselle myös nimen, jolla on jokin merkitys esim syntymän olosuhteiden mukaan.

"Outdoorin"-juhlassa vauvalle annetaan vettä ja hänelle sanotaan "tämä on vettä." Sitten vauvalle annetaan viiniä ja hänelle sanotaan "tämä on viiniä." Tämän merkitys on opettaa lasta puhumaan aina totta eikä väittämään että vesi on viiniä. Usein viidakkoveistä pidetään pojan päällä ja luutaa tytön päällä, jotta he saavat tutustua ahkeraan työntekoon. Juhlassa annetaan lahjoja, pidetään puheita ja kaikki saavat pitää vauvaa sylissä juomisen ja tanssimisen lomassa.
Jos tiedät minä viikonpäivänä olet syntynyt, voit tästä katsoa mikä ghanalainen nimesi olisi.
Sunnuntai Mies: Kwasi Nainen: Akosua
Maanantai Mies: Kwadwo Nainen: Adwoa
Tiistai Mies: Kwabena Nainen: Abena
Keskiviikko Mies: Kwaku Nainen: Akua
Torstai Mies: Yaw Nainen: Yaa
Perjantai Mies: Kofi Nainen: Afia
Lauantai Mies: Kwame Nainen: Amma

Nimi Kofi Annan tarkoittaa että kyseessä on keskiviikkona syntynyt poika ja neljänneksi syntynyt poika.

Valkoisia nimitetään usein syntymäpäivästä riippumatta Kwasi Broni tai Akosua Broni (sunnuntaina syntynyt), ehkäpä koska alun perin valkoisten kanssa oltiin tekemisissä sunnuntaisin kirkossa.

Ei kommentteja: