20.1.11

Ghanan lyhyt oppimäärä, luku 16

HÄÄT

Ghanalaiset kirkkohäät näyttävät samanlaisilta kuin länsimaissa. Perinteinen hääseremonia ei ole lainvoimainen, mutta kuitenkin sosiaalisesti velvoittava sopimus kahden perheen välillä. Nykyään siitä puhutaan usein kihlauksena.

Häissä tehdään liitto siis kahden perheen välillä, ei vain avioparin välillä. Kumpikin perhe vaikuttaa voimakkaasti aviopuolison valintaan. On ennen kuulumatonta, että joku menisi naimisiin ilman vanhempien siunausta. Mies saattaa pyytää vanhempiaan etsimään hänelle sopivan puolison ja hän itse ei osallistu valintaprosessiin millään tavalla.

"Morsiamenhinta," jonka sulhanen maksaa morsiamen perheelle ei tarkoita että morsiamia voi ostaa. Jos nainen ei halua mennä naimisiin, asiaa ei muuta mikään rahasumma. Naimisiinmeno voi olla hyvin kallista, sillä lahjoja annetaan morsiamelle, hänen vanhemmilleen, sisaruksille. Monilla miehillä ei ole varaa mennä naimisiin.

Kristityt eivät hyväksy moniavioisuutta, mutta sitä silti on vielä jonkin verran perinteisissä yhteisöissä, erityisesti päällikköjen piirissä. Se on erittäin kallista.

Ei kommentteja: