18.8.09

Hengellinen vararikko johtaa taloudelliseen vararikkoon?

"... narratives of self, power, and greed - the context of spiritual bankruptcy. What a novel idea: that economic bankruptcy is produced by spiritual bankruptcy. Would that we bring our learning and our disciplined practice of egolesnes, the prayer of the not-self, to the wasteland of the world's financial systems!"

-Susan Abraham (Harvard Divinity Today, Summer 2009, volume 5, number 2)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä joissain tapauksissa saattaa olla näin. Mutta varsinkaan yksilötasolla ei voida missään nimessä olettaa taloudellisen vararikon johtuvan hengellisestä vararikosta.

Ansku kirjoitti...

Aivan, yksilötasolla ei voida kategorisesti ajatella että vararikon tehnyt on myös hengellisesti vararikossa. Toki se on mahdollista. Mutta niin on moni hyvin pärjääväkin.

Mutta useiden yksilöiden hengellinen vararikko - ahneus, itsekkyys - johtaa systeemeihin, jotka ovat hengellisessä vararikossa ja jotka myös jossain vaiheessa kaatuvat. Voisi päätellä että erilaiset käytännön arvot johtaisivat erilaiseen lopputulokseen.

Mielenkiintoista oli että tänä vuonna Harvard Business Schoolin valmistujaisissa opiskelijat sitoutuivat henkilökohtaiseen taisteluun ahneutta vastaan!