4.2.09

Euroopan Japani ja viikinkivalloittajat

Islanti, 2006. / Iceland, 2006.

Jos Suomessakin huokaillaan taantumaa, niin Islannissa sitä vasta huokaillaankin - ja syystä.

Keskisuomalainen (4.2.2009) kertoo Suomessa vuosina 1988-1994 asuneen islantilaisen Fridrik Aspelundin tekemästä huomiosta: lama-Suomella ja nykyisellä Islannilla on paljon yhteistä. Välillä on tullut tunne, että olen kokenut tämän myllerryksen aiemminkin -Suomessa. Suomessa kuviteltiin olevan Euroopan Japani, islantilaiset ovat ajatelleet olevansa viikinkejä, jotka lähtevät valloittamaan maailmaa.

Käydessämme noin kolme vuotta sitten Islannissa tuli todellakin sellainen olo ja keskustelimme siitä monta kerttaa että täällä on kuin Suomessa ennen lamaa - pian varmaan rysähtää.

Ja rysähtihän se. Niin suuria profeettoja emme kuitenkaan olleet että olisimme arvanneet miten suuri rysähdys tulisi.

Toivon islantilaisille tsemppiä kaiken keskellä.

Meille Suomessa on vakuuteltu että täällä pankit ovat toimineet nyt toisin, lainananto on ollut tervettä jne. Toivottavasti näin oikeasti on.

Oma kokemuksemme kuitenkin mietityttää. Ei ole kovin montaa vuotta siitä kun shoppailimme asuntolainaa. Silloin sitä nimenomaan shoppailtiin. Pankithan suorastaan kilpailivat meistä! Miehen suurta huvia oli soittaa pankkiin ja pyytää lainatarjousta. Ai, ette pysty parempaan? Kiitos ja kuulemiin!

Muistan kun keskustelin muistaakseni Sampo-pankin kanssa. Kun virkailija kuuli että olemme molemmat työssä, niin kiinnostus heräsi. Meille tarjottiin hyvin kevyesti kaksinkertainen summa lainaa kuin mitä itse olimme laskeneet juuri ja juuri uskaltavamme ottaa. Tuli sellainen olo että olemme paljon rikkaampia kuin tiesimmekään...

En voinut silloin olla ajattelematta että onpa holtitonta lainanantoa ja toivoa ettei useampi pankki olisi samalla toimintalinjalla. Ettei sitten rysähtäisi.

Ei kommentteja: