30.10.06

Muutos ja menetys


Kalervo Aromäen jaksamista käsittelevän luentosarjan viides osa käsitteli muutosta ja menetystä. "Miten mennä eteenpäin kun tie takana on poikki." Tässä muistiinpanojani luennolta:

-Luonne ilmentää jotain sisimmästä olemuksesta.
-Moraali: ihmisen kyky elää rakentavasti elämän moninaisuudessa.

-Luonteen etiikka:
1. Elää tänään. Ei tarvitse pelätä tai paeta tätä päivää.
2. Uskallus huomiseen. Voin ottaa huomisen vastaan sellaisena kuin se tulee.
3. Muuttaa sen, jonka voi muuttaa. Emme voi muuttaa toista ihmistä, voimme vain vaikuttaa.
4. Oppia se mistä on vastuussa. Emme ole vastuussa toisen ratkaisuista. Olemme vastuussa siitä millä tavalla elämämme suhteessa toiseen. Luovutamme helposti vastuumme pois.
5. Jäsentyä siihen missä on. Kuuluminen välittömään ympäristöön missä on (perhe, avioliitto, työyhteisö jne). Kun on nuori haluaa valloittaa koko maailman. Keski-ikäisenä huomaa että kaikkein tärkeimmät asiat ovat ihan lähellä.
6. Puolustaa asioita joilla on merkitystä. Se, että en puolusta jotain kertoo että se on minulle yhdentekevää. Onko asioita, joiden puolesta kannattaa antaa vaikka elämänsä?
7. Suostua pyytämään apua. Kiipeilemme mahdollisuuksiemme ja rajallisuutemme välimaastossa. Rauha: suostuu omaan tarkoitukseensa elämässä, suostuu myös omaan rajallisuuteen. Niin kauan kun tuntee riittämättömyyttä on terveellä pohjalla.

-Elämä koostuu hetkistä, siitä askeleesta jonka tänään otan. Elämä on sen askeleen mittainen. Hyvä elämä on uskallusta elää sen kanssa mitä minulla on tänään. Jotta voin ottaa askeleen, täytyy jotain jättää taakse.

-Muutos:
1. Luonnolliset, elämän kaareen liittyvät: syntymä, kouluun meno, oman elämän vastaanottaminen jne... Jokainen uusi vaihe on kuolema edelliselle vaiheelle. Jokainen muutos on samalla pysähdyspaikka.
2. Satunnaiset: sairaus, työttömyys, avioero, puolison/lapsen ennenaikainen kuolema jne. Myös nämä pakottavat arvioimaan mennyttä, jotta voimme ottaa vastaan uuden minkä muutos tuo tullessaan.

-Muutos kypsyttää löytämään olennaisen. Elämä kiteytyy. Elämän muutosten tehtävänä on kypsentää ihmistä luopumaan epäolennaisesta.

-Muutos ja sen kautta menetys koskettavat meitä kaikkia.

-Suru on syvempi mitä tärkeämmästä asiasta on kysymys.

Muutos ja menetys:
-Muutos muistuttaa elämän todellisuudesta. Tunne kertoo millaisena koen elämän tässä tilanteessa.
1. Voimattomuus. Mistä voima huomiseen? Eiliseen en voi palata koska tie on poikki.
2. Pelko (uhka). Mistä rohkeus huomiseen? Minkä suunnan elämäni ottaa tämän jälkeen?
3. Arvottomuus (psykologinen häpeä). Mikä on arvoni ihmisenä? Olenko riittävä? Olenko arvokas kun lakkaan olemasta työkykyinen?
-Koko matka sairaalassa on ulkoisen identiteetin riisumista.
-Rakentuuko arvo ulkoisille vai onko se lahja joka tulisi suostua vastaanottamaan?
4. Syyllisyys. Mikä on ollut minun osuuteni perheen hajoamisessa? Onko todella näin että olen syyllinen? Löytää oma osuuteni asiassa. Ellen voi sitä katsoa toistan sen elämässäni. Jos olen toiminut väärin, onko olemassa uutta mahdollisuutta?
5. Viha. Kertoo elämän epäoikeudenmukaisuudesta. Ei ole olemassa oikeudenmukaisuutta, siihen voidaan pyrkiä. Mitä teet epäoikeudenmukaisessa maailmassa? Annanko vihan ohjata elämääni (vähättelenkö omaa ja/tai toisten elämää)?

Menetykseen suostuminen:
-Kun ihminen suostuu sairauteensa, immuunipuolustus paranee.
-Suostuminen ei ole helppoa, mutta se tuo levon.
-Muutos on mahdollista vain suostumalla todellisuuteen ja arvioimalla asioita uusiksi.
-Kärsimys = uhka, jota ihminen kokee omaa elämäänsä kohtaan, voi kohdistua fyysiselle, psyykkiselle tai taloudelliselle elämänalueelle. Koko ihminen kärsii.
-Kärsimys lakkaa kun uhka poistuu tai ihminen suostuu siihen mitä tapahtuu.
-Kärsimme, koska vastustamme sitä mitä meille tapahtuu.
-Kärsimys voi olla ihmisen ystävä, sillä se mahollistaa epäolennaisesta luopumisen.

-Hämähäkit kertovat elämästä: Hämähämähäkki kiipes langalle. Tuli sade rankkka hämähäkin vei. Aurinko armas kuivas satehen. Hämähämähäkki kiipes uudelleen.

[Kuudes ja viimeinen luento tiistaina 31.10.06 klo 18.30 Ammattikorkeakoulun auditoriossa, Rajakatu 35 (ovi F1). Liput 2 €.]

Ei kommentteja: