25.4.06

Oletko allofiili? (Osa 2)

Muksu ja allofilian ilot, 2002.
[Lue ensin osa 1]

Todd Pittinsky johtaa tukimusta (Center for Public Leadership, Harvard University) erilaisten ihmisryhmien välisten suhteiden positiivisista puolista eli allofiliasta. Lähes kaikki tutkimukset ovat tähä saakka keskittyneet negatiivisiin puoliin (ennakkoluulot, muukalaisviha, seksismi, rasismi, ikä-rasismi, homofobia jne).

Allofiliaa voidaan kokea ihmisten välillä, jotka kuuluvat eri kansoihin, etnisiin ryhmiin, kieliryhmiin, uskontoihin tai ovat eri sukupuolta, eri-ikäisiä tai heidän seksuaalinen suuntautumisensa on erilainen. Allofilia koostuu neljästä osasta: 1) ihailu (uskotaan että että toisen ryhmän jäsenillä on haluamisen arvoisia ominaisuuksia), 2) luottamus (uskotaan toisen ryhmän jäsenien olevan luotettavia ja moraalisia), 3) yhteys (tunnetaan olevamme samankaltaisia toisten kanssa) ja 4) tekemisissä oleminen (halutaan kommunikoida toisen ryhmän jäsenten kanssa).

Esimerkki allofiliasta ovat kuvat Prinsessa Dianasta 1980-luvulla halaamassa lapsia, joilla on HIV. Kuvat olivat julkisuudessa aikana, jolloin pelättiin AIDS:ia ja sosiaalista kontaktia ihmisten kanssa, joilla oli HIV. Lännessä nämä lapset olivat niitä "toisia," he sairastivat pelottavaa ja väärinymmärrettyä tautia ja olivat erilaisia kuin Diana varakkuutensa, sosiaaliluokkansa, rotunsa ja asumispaikkansa suhteen. Dianan yksinkertainen ele - halaus - ei ollut vain merkki suvaitsevaisuudesta, vaan symboloi rakkautta.

Pittinskyn tutkimusten tavoite on ymmärtää miksi ihmiset kokevat allofiliaa toisia kohtaan eri määriä ja miten allofiliaa voidaan lisätä yksilöissä, yhteiskunnassa ja koko maailmassa. "Ihmiset ovat organisoineet ja tulevat aina organisoimaan sosiaalisen maailmansa ryhmiin ja kategorisoimaan toisia. Allofilian tutkiminen siirtää painopistettä pois näiden taipumusten kielteisiltä puolilta kohti niiden myönteistä potentiaalia," sanoo Pittinsky.

Äärimmäisen mielenkiintoista tutkimusta, pitääpä seurata tuloksia.

Vaikkakaan ei allofilia mitään uutta ole, teema on ollut esillä ennenkin. "Teille on opetettu: 'rakasta lähimäistäsi ja vihaa vihamiestäsi.' Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta, jotta olisitte taivaallisen Isänne lapsia. Hän antaa aurinkonsa nousta niin hyville kuin pahoille ja lähettää sateen niin hurskaille kuin jumalattomille. Jos te rakastatte niitä, jotka rakastavat teitä, minkä palkan te siitä ansaitsette? ... Jos te tervehditte vain ystäviänne, mitä erinomaista siinä on? ... Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille," sanoi muuan Jeesus jo kauan aikaa sitten.

Lähteet:
Ashley Pettus, The Law of Dissimilars, Harvard Magazine January-February 2006
Todd L. Pittinsky, Allophilia
Matteuksen evankeliumi 6:43-47; 7:12

Ei kommentteja: