1.2.06

Tanskalaisia tuotteita ostamaan!

Uskonnonvapaus on oleellisen tärkeä ihmisoikeuksien mittari. Sitä on aivan liian helppoa lähteä kaventamaan hyviltäkin kuullostavin perustein. Kun uskonnonvapautta rajoitetaan, ovat vaarassa myös muut ihmisoikeudet.

Harvardin yliopistoon tekemäni thesis käsittelee uskonnonvapauden toteutumista Suomessa vähemmistöuskontojen kannalta. (Aiheen valinnassa minua innoitti edellisten presidentinvaalien toinen ehdokas, mutta siitä lisää joskus toiste.) Tehdessäni tutkimustani tutustuin monien eri uskontojen edustajiin Suomessa ja opin arvostamaan heitä: he olivat miellyttäviä, fiksuja, sivistyneitä suomalaisia. Kukin heistä on tehnyt elämästäni rikkaamman. Opin myös arvostamaan heidän uskontojaan. Kaikista oli jotain arvokasta opittavaa.

Ymmärrän hyvin että esimerkiksi muslimit kokevat lehdistön kohtelevan heitä epäoikeudenmukaisesti ja että heidät esitetään usein aivan liian negatiivisessa valossa. Totta.

Monin paikoin muslimien uskonnonvapautta riistetään. Puolustan heidän oikeuttaan uskontoonsa mielelläni ja olen iloinen että kirkkonikin tekee niin.

Ymmärrän hyvin että länsimaisena ihmisenä ja kristittynä minun on vaikea ymmärtää islamia ja sen erilaista yhteiskuntakäsitystä. Totta.

Ymmärrän että profeetta Muhammedin kunnioittaminen on erilaista kuin Jeesuksen kunnioittaminen länsimaissa. Mielestäni on tärkeää suhtautua kunnioittavasti toisten pyhiin arvoihin, mutta silti... Tanskassa julkaistuista pilakuvista noussut kohu tuntuu suhteettomalta. Ulkopuolisena saa kuvan että muslimeilla ei ole huumorintajua ja että he ovat väkivaltaisia. Stereotypiat vahvistuvat kohisten, mikä on murheellista.

Kaikillahan on oikeus boikotoida mitä tahtovat, ei siinä mitään vaikka boikotit voivatkin perustua misinformaatioon, väärinkäsityksiin ja vääristelyihin. Arla ei julkaissut kyseisiä pilakuvia ja nyt heidän tuotteitaan ei osteta... Eikö olisi parempi jos kaikki Tanskan muslimit vain lopettaisivat Jyllands-Postenin tilauksen? Silloin rangaistus menisi oikeaan osoitteseen.

Boikotti ei ole kuitenkaan ainoa mitä on tehty. Mitäköhän tavalliset muslimit ovat mieltä lippujen polttamisista, fatwoista ja väkivallalla uhkailusta? Eikö se riitä että ilmaisee pitävänsä jotain sopimattomana ja loukkaavana ihan sanallisesti tai vaikka sitten boikotoiden? (Hijabi madness - blogissa boikottiasiasta on keskustelua.)

Kulttuureissa, joissa ihmisillä on oikeus nauraa kaikille asioille, myös uskonnollisille ihmiset kyllä ymmärtävät pilapiirroksen ja faktoina esitettyjen asioiden eron.

Länsimaisessa demokratiassa hallituksen tehtävä ei ole kontrolloida sanomalehtien pilapiirroksia. Tässä skabassa tukeni saa Tanskan hallitus. He ovat sananvapauden puolella. Ilman sananvapautta ei ole uskonnonvapauttakaan.

Voisimme osoittaa tukeamme täältä Suomestakin ja rientää joukolla tanskalaisia tuotteita ostamaan.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Eräs Israel-kirjeenvaihtaja epäili todelliseksi syyksi hässäkkään sitä, että muslimit yrittävät siirtää maailman huomion painopisteen Eurooppaan Hamasin valtaannousun ja sen seurauksien sijaan. Aika mielenkiintoinen teoria.

Toinen viisas sanoi pilakuvista seuraavaa: pilakuvia piirretään ainoastaan ihmisistä, joilla on vaikutusta. Tässä mielessä muslimien tulisi olla ylpeitä, että heidän "keulahahmonsa" on katsottu sen arvoiseksi, että hänestä kannattaa piirtää pilakuva. =)