5.2.06

Super Bowl ja sivistys

Ensimmäinen Super Bowl oli jännittävä. Kyllä nyt nukuttaa!

Tänään on taas Super Bowlin, suurimman jenkkiurheilutapahtuman aika. Vuosi sitten olimme ystävien luona katsomassa telkkaria aamuyöhön saakka (isäntäväki nukkui) jännittäen suosikkijoukkueemme kohtaloa. Tähän omituiseen käytökseen on omat syynsä.

Alun perin olin perisuomalaiseen tapaan hyvin ennakkoluuloinen jenkkifutiksen suhteen. Se näytti lähinnä tappelulta tai miesten muodostamilta kasoilta eri puolilla kenttää. Eurooppalainen jalkapallo oli tietenkin paljon hienompi ja sivistyneempi laji.

Joskus kauan sitten Amerikassa kokeilimme päästä loppuunmyytyyn jenkkifutisotteluun ja meitä onnisti. Paljon oli väkeä ja karnevaalimeininkiä. Itse pelistä emme ymmärtäneet mitään, mutta vieressä istuva nainen oli hyvin ystävällinen ja selitti meille pelin kulkua. Ottelusta jäi mukava muisto.

Nyt Amerikassa asuessamme emme kiinnittäneet koko peliin juurikaan huomiota, mitäs me noista amerikankotkotuksista. Vähän naureskelimme innokkaille ystävillemme. Mutta sitten alkoi oman alueemme New England Patriots menestyä vastoin odotuksia. Kerta toisensa jälkeen joukkue, jossa ei ollut suuria tähtiä tiputti jatkosta ennakkosuosikkeja.

Olivat häviöllä pelatessaan lumimyrskyssä Oakland Raidersia vastaan, mutta Patriootit saivat tilanteen ihmeen kaupalla tasaan juuri ennen peliajan päättymistä. Ja tekivät potkumaalin jatkoajalla päästen välieriin. Näin huiman jännittävä ottelu herätti meidänkin kiinnostuksen. Tässä pelissähän onkin kyse taktiikasta, henkilökohtaisista taidoista sekä todellisesta joukkuepelistä.

Loppuottelua, Super Bowlia meidät oli kutsuttu katsomaan paikallisten fanien luokse. Muksu oli alle kahden kuukauden. Kihelmöivän jännityksen, riemun ja epätoivon jälkeen riemuittiin yhdessä New England Patriotsien ensimmäistä Super Bowl voittoa.

Merkillepantavaa oli myös se, että jenkkifutisfanit tuntuvat olevan huomattavasti fiksumpia kuin eurooppalaisen jalkapallon fanit. Huligaaneja ei ole, väki ei räyhää, katsomoissa ei kuole, ihmiset ovat ystävällisiä ja leppoisia.

Ehkä onkin niin että jenkkifutis on se sivistynyt laji, eurooppalainen jalkapallo kuuluu väkivaltaisille barbaareille?

Ei kommentteja: