Ateria 1, menu:
-lampaan kivekset (hapan hyytelö)
-lampaan veri (hapan hyytelö)
-lampaan aivot (hapan hyytelö)
-keitetty turskan mäti (Syödään vain tähän aikaan vuodesta, jolloin on parhaimmillaan. Nautitaan voisulan kera. Turskan mätipussi on muuten reilun banaanin kokoinen!)
-turskaa
-koljaa (kalaa)
-keitetyt islantilaiset perunat
-leipä, voi
-jälkiruokana makeutettu skyr (islantilainen maitotuote; paksua "jogurttia", johon yleensä sekoitetaan maitoa.)
Ruokailijoiden reaktio: islantilainen nuorempi polvi tyytyy kalaan, jota oli tarjolla "heikkohermoisia" varten; perinteiset kives-, veri- ja aivoruoat eivät ilmeisesti ole heidän suosiossaan. Osa vieraista maistelee perinneruokia uteliaina, osa nautiskellen.
Ateria 2, menu:
-luomukasviskeitto
-luomuperunat (keitetyn perunan sai laittaa itse keittonsa sekaan sellaisenaan)
-juusto (keittoon)
-hapankerma (keittoon)
-leipää
-itsetehty luomupesto
-jälkiruoka: kakku, jossa mm. maustettua skyriä ja mansikoita
-tee, kahvi
Ruokailijoiden reaktio: kaikki nauttivat kaikesta, iästä ja kansalaisuudesta riippumatta.
Kumpikin ateria oli unohtumaton, maukas elämys. Seura oli erinomaista molemmissa.
Lampaan aivoja, verta ja kiveksiä perinteiseen islantilaiseen tyyliin. Helmikuu 2006.
3 kommenttia:
maistajan kommentti: lampaan kivekset olivat rasvaisen mauttomia höystettynä hapatteen maulla, hieman pippuria ja suolaa, avot!
Veri / rasva herkku oli mämmimäisen jauhoista, ja hapanta, puolukkahillon kera se maistuisi hienolta.
Lampaan pää: se oli näistä kaikista parasta, ihan hyvää sellaisenaan. :)
- mutta en kuitenkaan ihmettele miksei islantilaiset syö näitä useammin kuin kerran vuodessa, sen verran happamen karvasta se oli.
Tämäkaltaiset ruuat (hapatetut)tarjoillaan yleensä helmikuun tienoilla ja niitä kutsutaan: þorramatur.
Lisää ruoka infoo:
Thorrablot (January 18 - February 16) - When Vikings sat down for their annual midwinter feast, it wasn't exactly tea and crumpets time. Vikings celebrated February - the fourth month of winter - with plenty of dancing and singing and hearty Viking-sized meals of Slatur - sheep's blood pudding rolled in lard and sewn up in the stomach. They consumed half-boiled lamb's heads called Svid, seal flippers, rotten shark, and scarfed our personal favorite, pickled ram's testicles. While these delicacies are not part of the normal everyday diet of Icelanders, visitors and locals alike can eat like a Viking during special events in February in restaurants, homes, and community centers throughout Iceland. Visit Iceland in February; it is well worth experiencing.
Kiitos tarkemmista kulinaarisista kuvauksista, veli kokokuu.
Ja totta, kyllä visiitti Islannissa helmikuussa oli "worth experiencing," tosin myös ihan muistakin syistä kuin ruokaan liittyvistä. ;-) Niistä kiitos sulle!
Lähetä kommentti