9.1.06

Kansalaisoikeus

Tänään olen käynyt täyttämässä kansalaisoikeuteni paikallisessa kirjastossa. En aio sanoa julkista juuta enkä jaata ehdokkaiden puolesta tai heitä vastaan. Omat mielipiteeni minulla heistä toki on, mutta koska kammoksun sitä että uskonto ja politiikka sotketaan keskenään, katson parhaaksi olla omista mielipiteistäni hiljaa ettei kukaan vaan saa käsitystä että esitän poliittisia mielipiteitä nimenomaan adventtikirkon edustajana.

Epäpoliittisuus ja ero valtion ja uskonnon välillä ei tarkoita ettemmekö uskovina tai kirkkoina voisi olla/tulisi olla kantaaottavia. Yhteisistä asioista huolehtiminen kuuluu kaikille. Osana yhteiskuntaa kuuluu vastuullemme osallistua sen tekemiseen paremmaksi. Tästä on Raamatullakin yhtä sun toista sanottavaa, mm. oikeudenmukaisuudesta, sorrosta, köyhien kohtelemisesta ja omantunnon seuraamisesta.

Niinpä ihmisenä ja pastorina otankin kantaa maailman menoon ja poliittisiinkin kysymyksiin (en puolueisiin), mutta tiukasti vältän esittämästä käskyjä/kehoituksia/toivomuksia/vihjauksia siitä miten ihmisten tulisi äänestää. Helsingissä ollessani järjestettiin kunnallisvaalien aikaan vaalitentti kirkossamme. Kutsuimme pääpuolueista edustajan mukaan (he lähettivät uskovaiset ehdokkaansa), esitimme kysymyksiä ja he saivat kertoa mielipiteistään. Yleisöä oli mukavasti paikalla ja keskustelu oli rakentavaa. Moni paikalla ollut ehdokas on jatkanut politiikassa ja vaikuttaa nykyään näkyvissäkin tehtävissä.

Omasta äänestyskäyttäytymisestä voin sanoa sen verran että olen liikkuva äänestäjä. Minua kannattaisi kyllä kosiskella. Kysymyksiä, joihin kiinnitän erityistä huomiota ovat mm. vähempiosaisten asema, yksilön itsemääräämisoikeus, uskonnonvapaus, ympäristökysymykset, kansainväliset suhteet. Poliitikot, tervetuloa kosiskelemaan ääntäni. Näiden vaalien suhteen se on jo kyllä liian myöhäistä, mutta sitten ensi kerralla.

Ei kommentteja: