10.1.06

Entinen päämisteri haluaa tavata sinut

Harvard Kennedy School of Government

Kuusi vuotta sitten (onko siitä jo niin kauan?) äänestin presidentin vaaleissa Bostonissa. Asia joutui jouhevasti Finland Technology Centerin tiloissa. Oli mukavaa että sai äänestää ulkomaillakin omalla paikkakunnallaan.

Kaiken kaikkiaan äänestin Bostonissa kolme kertaa: presidentin vaalin molemmilla kierroksilla ja yksissä kunnallisvaaleissa. Oli hupaisaa Bostonissa saakka miettiä ketä äänestää Kristiinankaupungin asioista päättämään... Itse äänestyksestä muistan sen että samaan aikaan kävi äänestämässä edellisissä vaaleissa toiselle kierrokselle saakka päässyt ehdokas.

Kyseinen ehdokashan oli saapunut opinahjooni oikein kohun saattelemana. Kaukaa katsottuna kohu vaikutti lähinnä kateellisten murinalta. Suomen kannalta on ihan loistavaa että entiset pääministerit, presidenttiehdokkaat ja kansanedustajat viettävät vuoden Harvardissa luoden kontakteja maailman nykyisiin ja tuleviin vaikuttajiin ja levittäen tietoutta Suomesta.

Erään kerran kun kävelin kampuksen poikki erittäin raskasta kirjakassia raahaten osui silmiini lappu polun vierellä jossa luki: THE FORMER PRIME MINISTER OF FINLAND WANTS TO MEET YOU. Täytyy kai sitten mennä kun sitä noin kovasti toivotaan, ajattelin ja ilmaannuinkin kyseiseen tapahtumaan. Entinen pääministerimme ei kyllä ollut mitenkään erityisen kiinnostunut tapaamaan minua, suomalainen teologian/uskontotieteen opiskelija ei varmaan ole kovin kiinnostava tulevien maailman vaikuttajien rinnalla... ;-) Hänen läsnäolonsa oli kuitenkin saanut Harvardin suomalaisia esiin koloistaan. Oli mukava tutustua heihin, sillä muuten heitä ei juuri tullut tavanneeksi.

Kevätlukukaudella entinen pääministeri opetti valtiotieteellisessä (Kennedy School of Government) kurssin, jolla oli pitkä ja hankala nimi: New Northern Europe: Strategies for Political and Economic Success in the Changing Geopolitical Environment. (Sama suomeksi: Pohjois-Euroopan menestyspyrkimyksiä muutosten keskellä.) Antoisan ja kelpo kurssin hän pitikin ei siinä mitään. Oli ihan hauskaa että Suomi oli esimerkkinä siitä ja tästä ja tuosta. Tuli sellainen olo että kyllä se Suomi on sittenkin ihan oikeasti olemassa!

Tuli myös sellainen olo että kyseinen presidenttiehdokas ei pitänyt minusta ainakaan kovin kovasti. Joskus nimittäin rohkenin esittää eriäviäkin mielipiteitä ja huomauttaa että eivät asiat ihan noin ruusuisesti Suomessa ole kuin hän meille esitti.

Kurssin opetuksen ohessa entinen pääministeri tuli samalla tietämättään inspiroineeksi oman tutkimusaiheeni, josta innostuin sitten ihan tosissaan. Kiitos, Esko Aho!

1 kommentti:

Anna Amnell kirjoitti...

Tämä oli kiinnostavaa!