5.12.05

Väkivalta on tarttuva tauti

Harvard Gazette kirjoittaa Harvard Medical School ja Harvard School of Public Health professori Felton Earlsin johtamasta kymmenvuotisesta tutkimuksesta jossa etsittiin väkivallan syitä.

Siinä tutkittiin nuoria, jotka joutuivat läheltä todistamaan kuolemanvaarallista aseellista väkivaltaa tai olivat sen uhreja. Tutkimuksen johtopäätös oli että kyseiset nuoret olivat kolme kertaa todennäköisemmin itse aseellisen väkivallan tekijöitä kahden vuoden sisään kuin ne, jotka eivät väkivaltaa nähneet. Väkivalta on siis sairaus joka "tarttuu" niihin, jotka sitä joutuvat todistamaan.

Jos voimme estää väkivaltarikoksen, emme ainoastaan ole estäneet uhrin loukkaantumista tai kuolemaa, olemme myös vähentäneet todennäköisyyttä että väkivaltaa todistaneet kaverit tulevat itse käyttäytymään väkivaltaisesti, sanoo Felton Earls.

Useat tutkimukset viittaavat siihen että ihmisten tunne elämänhallinnasta korreloi väkivallan kanssa. Kun ihmisillä on kouluttautumismahdollisuuksia sekä taloudellisia mahdollisuuksia ja kun he pystyvät osallistumaan perhe- ja yhteiskuntaelämään, väkivalta vähenee. Kun ihmisillä on tunne että väkivaltaa ei pysty pakenemaan, ei ole työtä, lapsia ei voi kasvattaa turvassa, niin väkivalta lisääntyy. Kyse on Earlsin mukaan "yhteisövaikutuksesta" (community efficacy).

Aikaisemmin on ajateltu että väkivallan syyt liittyvät rotuun ja yhteiskuntaluokkaan, mutta kyse on enemmänkin siitä miten kukin asuinalue toimii, oli se sitten rikas tai köyhä. Jos voidaan parantaa sitä miten yhteisö toimii, vähennetään väkivaltaa.

Yhteisövaikutus ei ainoastaan vähennä tai lisää väkivaltaa, sen vaikutukset ulottuvat myös syntymäpainoon sekä astman ja lasten mielenterveysongelmien määrään. -Tunne siitä että elää paikassa jossa tuntee olonsa turvalliseksi ja että hallitsee elämäänsä lisää terveyttä, väittää Earls.

Earlsia vaivaa edelleen median vaikutus. "En pitkään uskonut tutkimustuloksia siitä että TV:n katselu vaikuttaa merkittävästi väkivaltaan, mutta nyt sitä on jo niin paljon ettei asiaa voi jättää huomiotta. Enää ei edes tarvitse laskea väkivaltakohtausten määrää, koska väkivalta on niin yleistä televisiossa. Tarvitseee vain tietää kuinka monta tuntia joku katsoo TV:tä. Ja kun tunnit lisääntyvät, väkivaltaisen käyttäytymisen todennäköisyys lisääntyy."

Huima tutkimus! Ja kuitenkin niin päivänselvältä tuntuvaa asiaa... On hyvä että päivänselviäkin asioita tutkimuksin todistetaan:
-Se mitä ihminen näkee, vaikuttaa hänen käytökseensä.
-Yksittäisillä asioilla (väkivalta, sen estäminen, miten asuinalue toimii) on suuri merkitys.

Turha sanoa etten minä mitään voi tehdä.

Ei kommentteja: