6.9.05

Naisten aiheeton mökötys

Keskiviikon Keskisuomalaisessa (31.8.05, s.19) keskustellaan miesten ja naisten erilaisesta kommunikaatiotavasta ja naisten aiheettomasta mökötyksestä. Tero, 48, on pettynyt naisiin. Pahinta heissä on aiheeton mökötys. "Sitä voi kestää vaikka kuinka kauan ilman mitään syytä, ja se jos mikä syö miestä." Hänellä on ollut useita naissuhteita, joissa ilmeisesti kaikissä on näin käynyt.

Aiheetön mökötys tapahtuu sitä sitten naisten tai miesten taholta on toki hankalaa eikä millään tavoin puolusteltavaa. Mutta mielessäni pyörii kysymys: kuinka usein se on aiheetonta? Uskoisin että useimmiten mököttäjällä on jokin syy mököttää, vaikka muiden mielestä syytä ei ole. Jokin sisäinen motivaatio mököttämiseen on. Jokin on pielessä.

Lukiessani Teron ajatuksia en yhtään ihmettele jos hänellä on mököttäviä naisia. "Teron mielestä ei ole hänen tehtävänsä ottaa selvää, mikä vaimoa vaivaa." "Minulla ei hermot enää riitä lähteä ratkomaan, mikä suhteessa kiristää, kun omasta mielestäni teen kaiken ihan oikein... Ei ole miehen tehtävä jaaritella kaikista pikkuasioista." "Hän ei kanna naiselleen kukkia tai järjestä muutenkaan sen ihmeellisempiä hemmotteluja." "Mikään turha lepertely ei sovi minun suuhuni." No ei ihme, jos on jäätävä tunnelma kotona. Milläköhän tavoin osoitat rakkautta naisellesi, Tero?

Jos Teron nainen sattuu olemaan ihminen, joka kokee itsensä rakastetuksi kun lähimmäinen näkee vaivaa ottaakseen selvää miksi hänellä on paha olla, ei hän tunnetasolla todella koe että Tero rakastaa häntä, sillä Teron mielestä ei ole hänen tehtävänsä ottaa selvää mikä mättää.

Jos Teron nainen kokee itsensä rakastetuksi kun hänen kanssaan keskustellaan pienistä ja suurista asioista, ei hän tunne Teron rakkautta, sillä Tero ei jaarittele.

Jos Teron nainen kokee itsensä rakastetuksi saadessaan lahjoja (esimerkiksi kukkia) ei hän tunnetasolla koe että Tero todella rakastaa häntä, sillä Tero ei kukkia kotiin kanna.

Jos Teron nainen tuntee itsensä rakastetuksi miehen järjestäessä jotain mukavaa hemmottelua ja yhteistä laatuaikaa, ei hän saa kokea rakastetuksi tulemisen tunnetta oikein sydämestään, sillä Tero ei hemmottele.

Jos Teron nainen tuntee rakkauden silloin kun hänelle "leperrellään turhia", jää hän tyhjänä ja pettyneenä odottamaan.

Niinpä Teron naisen "rakkauden tankki" käy kovin tyhjiin, sinne ei tule tunne-elämän täytettä. Kun ihmisen rakkauden tankki pysyy tyhjänä pitkään, hän kylmenee, mäkättää, mököttää, raivoaa tai vetäytyy. Sellaisia me ihmiset olemme. Kun läheinen ihminen ei täytä rakkauden tankkiamme me alamme voida huonosti ja muutumme hyvin helposti ikäviksi ihmisiksi. Se ei ole oikeutus huonoon käytökseen, mutta sisäinen kipu on motiivi moneen mökötykseen.

Varsinkin naiselle fyysinen läheisyys ei onnistu kovin pitkään ilman tunnetason yhteyttä. Tero ja muut miehet: jos naisesi on kylmä sinua kohtaan, on se tärkeä viesti suhteestanne. Hänen rakkauden tankkinsa on vaarallisen tyhjä. Tehkää ihmeessä jotain ja äkkiä ennen kuin on liian myöhäistä!

Ja sinä nainen joka mökötät: omassa mielessäsi voi olla aivan päivänselvää miksi mökötät ja saatat mököttää aivan hyvästä syystä, mutta se ei todellakaan ole päivänselvää miehellesi. Kerro mikä sinua vaivaa. Tarpeeksi selvästi ja konkreettisesti. Voi myös olla ettet oikein tiedä mikä sinua vaivaa, olet vain yleisesti suuttunut. Ota siitä selvää, älä anna epämääräisen pahan olon hallita sinua. Pahallaololla on jokin syy.

"... omasta mielestäni teen kaiken ihan oikein," sanoo Tero. Niin, omasta mielestäsi. Mutta naisesi on eri ihminen kuin sinä ja hän tuntee itsensä rakastetuksi eri tavoin kuin sinä. "Mieluummin osoitan tunteeni tekemällä...", sanot. Hyvä, se on sinun tapasi ilmaista rakkautta ja varmaan myös tapa miten haluat että sinulle ilmaistaan rakkautta. Mutta entä jos naisesi tapa on erilainen? Kannattaisikohan ottaa selvää, mikä saa hänet tuntemaan itsensä rakastetuksi? Se että osoitat rakkauttasi käytännön teoilla ja olet kunnollinen normaali mies ja uskollinen hänelle on hieno juttu. Mutta jos naisesi kokee tunnetasolla rakkauden silloin kun hänelle "leperrellään turhia" tai kun hemmottelet häntä tai kun yrität ottaa selvää mikä häntä vaivaa, niin eikö niin kannattaisi tehdä olisi se sinusta miten vaikeaa tahansa? Se vasta onkin rakkauden ilmaisu kun on valmis tekemään jotain itselle vaikeaa koska rakastaa lähimmäistään.

Teron mielestä kukkien antaminen olisi helppo tapa pitää nainen tyytyväisenä. "Sen voi jopa tehdä ilman tunnetta. Mielestäni teon pitää kuitenkin tulla sydämestä ja olla aito. Ei sellaista voi materialla ostaa." Jos kukkien ostaminen on helppo tapa tehtä toinen iloiseksi, niin eikö niin kannattaisi juuri tehdä?

On yleinen harha että tehdäkseen jotain täytyy ensin "tuntua" siltä. Ennen kuin voin tehdä jotain rakastavaa toiselle täytyy minulla olla tarpeeksi rakastunut tunne. Jos sitä jää odottelemaan, voi joutua odottelemaan pitempään. Teot eivät seuraa tunteita, vaan tunteet tekoja. Aina voi tehdä jotain hyvää. Aina voi osoittaa toiselle rakkautta, tuntui sillä hetkellä miltä hyvänsä. Ja kumma kyllä, aidot tunteet sydämestä usein seuraavat.

Arvoisat naiset ja miehet: älkää odottako oikeaa tunnetta tehdäksenne toisenne iloiseksi. Muistakaa että se mikä sinun mielestäsi on oikea tapa olla parisuhteessa, ei useinkaan ole tarkalleen puolisosi mielipide. Jos todella rakastat häntä, olet valmis tekemään itsellesi outoja ja vaikeita asioita, koska se saa puolisosi tuntemaan itsensä rakastetuksi. Kertokaa ihmeessä toisillenne mahdollisimman konkreettisesti mitä te kaipaatte, mitä toivotte ja mikä saa teidät iloiseksi.

Ei se niin mahdotonta ole, naisista ja miehistä selvän ottaminen.

PS. Tämän postauksen neuvot on käytännössä kokeiltu ja hyviksi havaittu. Opettelemme näitä juttuja edelleen ja oppimista riittää, mutta hyvä niin.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Se on itse asiassa kummallista kuinka syvälle on iskostunut tuo näkemys, että ensin pitää tuntea rakkautta ennen kuin sitä voisi osoittaa. Monet ajattelevat että jos käyttäytyy rakastavasti vaikka ei sillä hetkellä niin hirmuisesti tunnekaan rakastavansa, se on teeskentelyä. Mutta sanoilla ja teoilla tosiaan myös luodaan maailmaa, ei pelkästään ilmaista sitä. Moni asia kyllä muuttui silloin kun ymmärsin tämän asian.

Ansku kirjoitti...

Eikö olekin ihmeellistä miten paljon jokin ajatusmalli vaikuttaa elämäämme, joko positiivisesti tai negatiivisesti?

Usein ajatellaan että rakkaus on tunnetta. Toki tunteet kuuluvat rakkauteen, mutta rakkaus on ennen kaikkea valinta. Valitsen rakastaa vaikka ei aina tuntuiskaan siltä. Se on todellista rakkautta. On ihanaa kun saa olla sellaisen rakkauden kohteena, joka rakastaa niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä.

Anonyymi kirjoitti...

Ajatusmalli vaikuttaa. Ja joskus tuntuu, että ihmiset haluavat olla onnettomia. He tarrautuvat negatiivisiin ajatusmalleihinsa ja rakentavat niiden ympärille kokonaisen maailmankatsomuksen. En väitä ettenkö itsekin tekisi samaa, mutta yritän kuitenkin välttää sitä.

Minä muuten olin tuo anonyymi. Tuppaa aina unohtumaan tuo allekirjoitus.

Ansku kirjoitti...

Jep. Kun asian tiedostaa saattaa jopa huomata sen kun on itse jumissa ajatusmalleissaan... :-)

Anonyymi kirjoitti...

Oho.. osui nimi, ja osui tyyli.
En ehkä ihan noin karskisti määrittele noita asioita, mutta hiljattain olen toiminut omassa suhteessani melko.. välinpitämättömästi. Tunnistan itseni noista kaimani kommenteista, joskaan oma toimintani ei ole minulle luonteenomaista, vaan johtuu jostakin tilasta jossa olen nyt, enkä vielä tiedä miten pääsen taas omaan tilaani.

Täytyypä kurvata kukkakaupan kautta kotimatkalla.
Kiitos tästä.

Ansku kirjoitti...

Hei Tero, kiva että tää osui. Silloin on asiat positiivisen puolella kun "osuu" ja näkee kaunistelematta itsensä ja oman osuutensa.

Tervetuloa takaisin omaan tilaasi! ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni mököttäminen on henkisen väkivallan korkein aste.

Fyysisen väkivallan yhteydessä puhutaan yleensä "kun mieheltä loppuvat sanat". Silti todellisuudessa
tunteista puhumattomuus on 100% naisten ominaisuus.

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni mököttäminen on henkisen väkivallan korkein aste.

Fyysisen väkivallan yhteydessä puhutaan yleensä "kun mieheltä loppuvat sanat". Silti todellisuudessa
tunteista puhumattomuus on 100% naisten ominaisuus.