3.5.12

Uskonnollinen lukutaito

Ali S. Asani, Harvardin Islamin uskonnon ja kulttuurin professori kirjoittaa hyvin uskonnollisesta lukutaidosta (Harvard Magazine, September-October 2011).

Eräs opiskelija kysyi häneltä päivällispöydässä: "Kuinka kukaan rationaalinen ja älykäs ihminen voi uskoa ja seurata uskontoa, joka kannattaa väkivaltaa, terroria, ja itsemurhaiskuja ja ujostelematta vastustaa ihmisoikeuksia ja vapautta?"

Näin varmaan ajattelee moni muukin kuin kyseinen opiskelija.

Syynä tiedon ja ymmärryksen puutteeseen islamista ja muslimikulttuureista on yleinen lukutaidottomuus uskontojen perusolemuksesta yleensä, sanoo Asani.

Uskonnollinen lukutaidottomuus ilmenee kahdella tavalla:
1) Uskontoa ajatellaan pelkästään hartauselämänä kuten rituaaleina ja uskonnollisina juhlina.
2) Yksilöiden, yhteisöjen tai kansojen toimien ajatellaan johtuvan pelkästään uskonnosta.

Uskonnollinen lukutaidottomuus on este tarkastella monipuolisesti uskontoja ja kulttuureita ja etsiä todennäköisiä syitä  poliittisiin, taloudellisiin ja sosiologisiin tilanteisiin. Silloin ei ymmärretä että vaikka uskontoa voidaan käyttää ihmisten toimien hyväksyjänä, niin todelliset motiivit ovat usein muualla.

Jos uskonnollinen lukutaidottomuus yhä leviää, tulee se viemään ihmisiltä ja kansoilta heidän historiansa, kulttuurinsa, politiikkansa ja taloutensa - heidän inhimillisyytensä. Historia on täynnä esimerkkejä konflikteista ja tragedioista, jotka johtuvat siitä että yksi ryhmä (rotu, uskonto tai etninen ryhmä) ei hyväksy ja kunnioita toisten ihmisyyttä.

Ei tarvitse kuin vaikka vilkaista internetin keskustelupalstoja, niin huomaa laajaa uskonnollista lukutaidotomuutta. Se on ihmisoikeuksien kannalta pelottavaa.

Ei kommentteja: