8.5.12

Häveliästä (seksi)terveyspuhetta

Erittäin hyvä asiassa Suomessa on kohdunkaulan syövän seulonnat naisille. Nainen kutsutaan sellaiseen seitsemän kertaa elämänsä aikana. Hieno juttu. Neljä viidestä kohdunkaulan syövästä saadaan ehkäistyä!

Kunpa miehetkin saisivat oman seulontansa.

Satuin lueskelemaan Syöpäjärjestöjen kohdunkaulasyövänseulontaesitettä. Siinä sanotaan: "Syövän esiastemuutosten riski kasvaa, mikäli sukupuolielämä on aloitettu varhain ja itsellä tai partnerilla on ollut useita sukupuolikontakteja."

Tämä seikka tuntuu tulevan aika harvoin mediassa esiin tai sitten se on piilotettuna johonkin sivulauseeseen. Eikä ole usein lööppejä varhaisen seksuaalielämän fyysisistä vaaroista.

Ehkäpä vaaroja virallisen ja epävirallisen sanattoman "seksimyönteisen" ideologian mukaan ei saisi olla. Siispä niistä ei puhuta. Sen sijaan nuorille lapsille voidaan kirjoittaa ehkäisypillereitä vanhempiensa tietämättä.
Maassa jossa terveys on tärkeä arvo ja terveydenhuollon pitäisi olla korkeatasoista.

Kuka uskaltaisi puhua rehellisesti ja kainostelematta myös liian varhaisen seksuaalielämän vaaroista? Se olisi aidosti seksimyönteistä toimintaa.

3 kommenttia:

Somebody kirjoitti...

Kaikki sukupuolitautiriskit kasvavat mitä enemmän kumppaneita on ollut ja jos sukupuolielämä on aloitettu varhain niin niitä kumppaneita on usein ollut enemmän.

Onneksi nykyään kouluissakin opetetaan seksuaalivalistusta ja ehkäisyä jo seksuaalisesti kypsille ihmisille. Kondomi suojaa oikein käytettynä taudeilta erittäin tehokkaasti.

Kohdunkaulasyöpään en osaa ottaa muuta kantaa kuin että syöpä ei ole sukupuoliteitse tarttuva tauti mutta tämä peruste että riski kasvaa jos sukupuolielämä on aloitettu varhain voi kenties pitää paikkansa, en tiedä. Se että kumppanien määrä vaikuttaisi ei voi pitää paikkaansa juuri edellä mainitusta syystä.

Kehottaisin kuitenkin vanhempia valistamaan ja "vahtimaan" nuoria lapsianne. En pidä liian aikaisin alkanutta seksielämää hyvänä asiana.

LS kirjoitti...

Tärkeä näkökulma keskustelussa kohdunkaulan syövän ehkäisystä on papillomavirusrokote, jota Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa yleiseen rokotusohjelmaan, mutta joka ei siinä vielä ole http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tiedote?id=25746. Sillä suojattaisiin nuoria tyttöjä kohdunkaulan syöpää aiheuttavilta, sukupuoliteitse leviäviltä viruksilta.

Toivoisin kyllä, että voisin suojata tytärtäni myös välittämällä kristillistä avioliittokäsitystä. Ympäristön tuki siinä on valitettavan heikko. Joka puolella oletus on, että avioliiton ulkopuoliset seksisuhteet ovat normi. Vastuullisuus ei nykypäivänä ole pidättäytymistä puhtaana omaa aviopuolisoa varten, vaan seksisuhde pitkäaikaisen poika-/tyttöystävän kanssa "kun siihen on henkisesti valmis". Kaikki puhe pidättäytymisestä on ahdasmielistä ja toisia syyllistävää.

Itse olen salaa tämmöinen ahdasmielinen. Kunpa siihen löytyisi tukea.

Anonyymi kirjoitti...

toinen somebody...

Erään lääkärin mukaan, jopa hygienia tai sen puute voi lisätä naisilla syöpäriskiä. Esim. miesten ympärileikkaus vähentää naisilla syöpäriskiä maissa joissa ympärileikkaus on yleistä!