30.8.11

Maitotuotteet eivät ole välttämättömiä, mutta mieluummin jugurttia kuin maitoa

Meidän huushollissa ovat pitkään olleet rasvattomat maitotuotteet pannassa, maitoa käytetään vähän ja se on yleensä luomua, jugurtteja käytetään enemmän. Juustoa kyllä taitaa kulua liikaa.

Uudessa mustassa on mielestäni järkevältä kuullostava artikkeli maitotuotteista. Maidon sijasta kehotetaan käyttämään mieluummin jugurttia ja muita hapatettuja maitotuotteita ja todetaan, että ilman maitoa voi aivan hyvin elää.

Lehmän maito ei ole mitenkään välttämätön ihmisen hyvinvoinnille vaikka Suomessa yleisesti saatavan valistuksen perusteella voisi toisin luulla. Muun muassa neuvoloissa on vaivaannuttavaa kuunnella neuvoja käyttää suuria määriä maitotuotteita. Jos olisin viitseliäs ryhtyisin ravinnon suhteen vegaaniksi, mutta laiska kun olen en ole jaksanut tehdä niin kokonaisvaltaista ratkaisua.

Nuorena Marshallin-saarilla asuessani söin vuoden melko lailla vegaanisti koska minulla oli yhteinen ruokatalous vegaanien kanssa. (Lihaa söin lähinnä vain paikallisten kekkereissä ja jos kotoa lähetettiin kuivattua poronlihaa. Säilöttyä maitoa siellä ei tullut mieleenkään juoda.) Voin silloin erinomaisesti enkä tainnut edes tulla kipeäksi. (Ilmastoinnin aiheuttama kurkkukipu loppui kun opin pitämään öisin ikkunaa salaa aavistuksen auki.) Ja söin hyvin ja herkullisesti. Vieläkin muistelen vesikielellä niitä herkkuja!

Terveydestä kiinnostuneet adventistit ovat tutkineet paljon ruokavalioon liittyviä kysymyksiä varsinkin Amerikassa. Tälläkin hetkellä on meneillään Adventist Health Study, johon osallistuu noin 96 000 ihmistä. Tähänastiset tulokset viittaavaat siihen että mitä kasvispitoisempi ruokavalio on, sen parempi terveyden kannalta. (Tieteellisiä artikkeleita löytyy tästä.)

Mielenkiintoista on, että fyysisen terveyden lisäksi ihmisten kokemus henkisestä elämänlaadusta on korkeampi adventisteilla. Tästä lienee tulossa lisää tarkempaa tietoa myöhemmin.

No, nyt meni tämä kirjoitus jo ohi alkuperäisen aiheen. Kaikki tämä siis siitä kun luin Juhana Harjun mielenkiintoisen kirjoituksen maitotuotteista. Se herätti tarpeen näin julkisesti ilmoittaa etten pidä maidonjuontia välttämättömänä ihmisen terveydelle. Tulipa se ja vähän muutakin sanottua! ;-D

Sisäinen terveysintoilija minussa menköön nyt nukkumaan.


2 kommenttia:

Ellinoora kirjoitti...

Huokaus. Terveysintoilija tai ei, söin kaksikymmentä vuotta töissä arkiviikot kasvisruokaa ja kotona vapaapäivinä perheen kanssa sekaruokaa, yleensä kerran kalaa, toisena päivänä lihaa. Kasvisvoittoinen ruokavalio ei estänyt minua saamasta geeniperintönä saadun altistuksen mukaisia aineenvaihduntasairauksia. Ruokavalio on nykyään molempien eläkkeellä ollessa niin terveellinen kuin ikinä, mutta molemmilla on terveysongelmansa. Kaikenlainen intoilu on turhaa, mutta paljon voi silti hyvinvointinsa eteen tehdä omin valinnoin. Siltä pohjalta.

Ansku kirjoitti...

Juuri näin. Riskejä voi vähentää, ei kokonaan poista.

Siunausta teille terveysongelmien kanssa elämiseen.