On jo pitkään pistänyt silmään lehdistä löytyvät - usein sivulauseessa ilmaistut - oudot väittämät uskonnoista. Kyseessä voi olla toimittajien ennakkoluulot tai vain yksinkertaisesti tietämättömyys. Tai ehkäpä yleinen tapa miten uskontoihin halutaan suhtautua tai millainen kuva niistä halutaan antaa.
Tämän aamun esimerkki on Keskisuomalaisessa (19.9. 2011, s. 16). Tomi Hinkkanen kirjoittaa Michiganissa sijaitsevasta Finlandia University:stä. Mielenkiintoisen ja asiallisen artikkelin viimeisessä kappaleeessa hän sanoo:
"Johnson on teologian tohtori ja koulu kytköksissä luterilaiseen kirkkoon. Se ei silti ole uskonnollinen oppilaitos, vaan toivottaa joukkoonsa myös muita vakaumuksia tunnustavat ja ei-uskovat."
Löytynyt ennakkoluulo: Uskonnollinen oppilaitos ei tyypillisesti toivota joukkoonsa muita vakaumuksia tunnustavia ja ei-uskovia.
Korjaus: Itse osaan puhua kristillisistä oppilaitoksista ja aivan erityisesti adventtikirkon oppilaitoksista eri puolilla maailmaa aina ala-asteista yliopistoihin saakka enkä ole koskaan tavannut yhtään kristillistä oppilaitosta, jonne eivät muita vakaumuksia tunnustavat ja ei-uskovat olisi tervetulleita. Se olisi VASTOIN kristillistä vakaumusta. Usein eri uskontojen ja maailmankatsomusten edustajat hakeutuvat niihin mielellään laadukkaan opetuksen ja hyvän ilmapiirin takia. Ei ole kovin harvinaista, että jopa suurin osa oppilaista eivät ole kristittyjä.
4 kommenttia:
Olen ymmärtänyt sekä oman kirkkoni (luterilaisen)että adventtikirkon uskon samoin: kaikki ovat tervetulleita, ketään ei erotella tai arvoteta. Silti kirkkoni piirissä on yksityisiä ihmisiä, jotka erottelevat ja arvottavat, mittaavat kelpoisuutta monilla mieleisillään mittareilla. Sitten on vielä niin, että kävijä voi kokea vaikkapa julistetun sanoman ihan omalla tavallaan puhujan tarkoittamatta sitä niin. Muun muassa näistä syistä ennakkoluulot ehkä syntyvät.
Hyvä pastori,
Kiitos kommentistasi Finlandia Universityä käsittelevään juttuuni. Halusin kyseisellä lauseellani täsmentää, että Finlandia University ei ole sillä tavalla uskonnollinen koulu, kuin mitä eri uskonsuuntauksia edustavat uskonnoliset koulut Yhdysvalloissa ovat (esim. Oral Roberts University, Liberty University). Niissä opiskelevien oppilaiden on noudatettava tiettyjä kyseisiin uskontoihin liittyviä moraalisääntöjä. Esimerkiksi avioliiton ulkopuoliset ja homoseksuaaliset suhteet ovat kyseisissä kouluissa kielletty. Finlandia University ei vaadi oppilailtaan sitoutumista tiettyihin moraalisäännöksiin, ja sen halusin tuoda esiin kyseisellä virkkeellä. Tomi Hinkkanen
Kaikki ovat tervetulleita mutta kaikki käytös ei ole tervetullutta. Varsinkin kristillisissä oppilaitoksissa on aika vahvat omat norminsa jotka ovat aika erilaisia verrattuna muihin oppilaitoksiin.
Hei Tomi, onpa mukavaa että olit löytänyt tiesi tänne, kiitos. Piti lähettää sinulle linkki, mutta nopealla googlauksella en ollut vielä varma löysinkö sinut oikeasti ja sitten kiireessä jäi laittamatta lehden kautta.
Kiitos, että otit aikaa kommentoida, arvostan sitä.
Oma pointsini on, että uskonnollisia kouluja on vaan paljon muitakin kuin Oral Roberts, Liberty ym. Niitä on siis moneen lähtöön ja kaikki eivät ole kuin Oral Roberts.
Toki varmaan kaikilla kouluilla - niin kristillisillä kuin muillakin - on omat sääntönsä ja se on ihan hyväkin asia, näin voidaan luoda erilaisia oppimisympäristöjä. Jos valitsen opiskella jossain opinahjossa, valitsen elää siellä sen systeemien mukaan.
Esim. useimmissa adventtikirkon kouluissa tarjotaan kasvisruokaa. Ei tarvitse olla kasvissyöjä opiskellakseen niissä, mutta valitsee elää sen kanssa että koulun ruokalassa on kasvisruoka.
Eli halusin vaan korostaa sitä, että uskonnollisia oppilaitoksia on olemassa hyvin erilaisia ja uskonnollisuus ei tarkoita etteikö erilaisia maailmankatsomuksia omaavat ihmiset olisi niihin tervetulleita.
Oma mielipiteeni on, että on hyvä ja rikastuttavaa että on erilaisia kouluja. Kauhistuttavaa olisi jos kaikki tulisimme ulos ihan samanlaisesta viitekehyksestä ja samanlaisen "putken" käyneinä. :-)
Lähetä kommentti