29.1.11

Ghanan lyhyt oppimäärä, luku 38



PÄIVITTÄINEN ELÄMÄ

Aurinko nousee aina vähän ennen klo 6 aamulla, mutta väki on jo ylhäällä, kukot kiekuvat ja gospelmusiikki raikaa reilusti ennen sitä. Varhainen aamu on parasta aikaa saada työt tehtyä ennen kuin tulee liian kuuma. Kodin ja pihan lakaiseminen ja pyykinpesu on naisten ja vanhimpien lasten työtä. Koulut alkavat jo klo 7, joten lapset täytyy ruokkia, pestä ja pukea ajoissa.

Perinteisesti mies lähtee töihin aamulla ja nainen huolehtii kotitöistä ennen kuin syö myöhäisen aamiaisen tai varhaisen lounaan. Kuuma iltapäivä on hyvää aika pitää siestaa ennen kuin töitä jatketaan kuumuuden helpotettua. Torillakäyminen ja ruoanlaitto kestää useita tunteja. Tuoreet ruokatarvikkeet ostetaan torilta. Aikaa kuluu myös tervehtimisiin ja ihmisten tapaamiseen.

Aurinko laskee noin klo 18 ja tähän aikaa syödään päivän pääateria. Sen jälkeen katsellaan telkkaria, mennään kirkkoon tai kävelylle ennen kuin mennään nukkumaan. Ihmisillä on tapana peseytyä kaksi kertaa päivässä. Lauantait kuluvat usein hautajaisissa.

Ei kommentteja: