26.1.11

Ghanan lyhyt oppimäärä, luku 29

LAHJAT

Lahjojen antamista arvostetaan niiden rahallisesta arvosta riippumatta. Ajatus merkitsee. Lahja symboloi rauhaa ja ystävyyttä. Aina matkalta palattaessa tuodaan kotiin lahja, usein leipää. Juhlissa lahjoja annetaan kaikkien kesken. Ghanalaiset tarjoavat usein juotavaa, antavat ruokansa tai maksavat ystävänsä bussimaksun.

Kun saavut Ghanaan ulkomailta, kysytään sinulta usein "mitä toit minulle". Kaikille 22 miljoonalle ghanalaiselle ei voi tuoda jotain, mutta ystäville ja ihmisille, joiden kanssa on tekemisissä. Hygieniatuotteet ja vaatteet ovat sopivia lahjoja ja jos on varaa niin kännykät ja MP3 soittimet. Lahjat lapsille ovat erityisen tervetulleita, esimerkiksi kynät, kirjat, karamellit, t-paidat, ilmapallot ja kestävät lelut.

Rahalahja on Ghanassa "dash". "Dashing" liittyy myös korruptioon. Ghanalaiset itse antavat rahaa hautajaisissa, häissä, poliittisille järjestöille, urheilujärjestöille, kolehtiin, vaikeuksissa oleville ystävilleen ja sukulaisille, kerjäläisille ja nälkäisille lapsille. Rikkaiden ulkomaalaisten oletetaan tekevän samoin, erityisesti kiitoksena kun joku on auttanut.

Ei kommentteja: