24.1.11

Ghanan lyhyt oppimäärä, luku 22


VANHENTUNEITA TRADITIOITA

Jotkut muinaiset traditiot ovat muuttumassa tai niitä ei enää noudateta. Britit tekivät ihmisuhreista laittoman. Sitä tehtiin yleisimmin kun kuningas kuoli, jotta uhrien henget palvelisivat kuningasta tuonpuoleisessa. Nykyään käytetään kanoja, mutta ulkomaalaisia joskus vitsinä varoitetaan jos paikallinen päällikkö on kuollut, koska valkoisen miehen pää on arvokas rituaaleissa!

Häviämässä oleva tapa on trokosi, nuoren tytön antaminen palvelemaan fetish-pappia (poppamies, joka pitää yhteyttä henkiin) ja asumaan hänen kanssaan. Tämä tapahtui usein perheen velan maksamiseksi.

Naisten ympärileikkaus oli joskus yleistä pohjoisessa, mutta on nykyään vanhentunut tapa. Myös vastasyntyneiden tyttövauvojen kihlaus on paljon harvinaisempaa.

1950-luvulle saakka Akan-lain mukaan leski ei saanut mitään perintöä aviomieheltään ja miehen sukulaiset ajoivat hänet usein kodistaan. Tämä ei ole enää mahdollista.

Ghanalaisten keskinäinen orjuus (esim. sotavankien) on vanha tapa, jota pidetään moraalisena tahrana ghanalaisten ihmisarvon ja -elämän arvostuksessa.

Vähenemässä on myös joidenkin ryhmien tapa viiltää heimomerkkejä vastasyntyneiden kasvoihin.

Ei kommentteja: