26.11.10

Outoa käytöstä

Kolme vuotta sitten Ghanassa suursuosikiksemme nousivat ananakset. Ghanalaiset ananakset olivat aivan jotain muuta kuin kotokaupoissa saatavat ananakset. Aivan kuin eri laji! Käsittämättömän hyvää. (Toivottavasti niitä saadaan myös ensi keväänä, jolloin sinne mennään taas.)

Tänään ruokaostoksilla silmään osui ghanalaisia ananaksia. Pakko ostaa! (Ja aiheutin hankaluuksia kassalla kun en osannut muuta sanoa siitä kuin että ghanalaista on! En ollut huomannut lainkaan, että ne olivat Reilun kaupan ananasia.)

Hetken päästä huomasin yhdysvaltalaisia karpaloja. Pakko ostaa! (Onneksi karpaloista sentään ei aiheutunut hämminkiä kassalla.)
Outoa käytöstä, ajattelin. Olen ollut Ghanassa, ostan siis Suomessa ghanalaisia ananaksia, jotka eivät täällä ole mitään verrattuna niihin, joita Ghanassa syötiin. Olen asunut USA:n karpaloalueilla ja niinpä ostan sieltä tulevia karpaloita. (Jenkkikarpalot ovat hyvin erilaisia kotimaisiin verrattuna ja kotimaiset taitavat päihittää ne mennen tullen.)

Jos kaupassa olisi ollut jotain Marshallin-saarilta tai muualta Mikronesiasta olisin varmaan sitten ostanut sitäkin, sillä olenhan asunut sielläkin. Englantilaisten tuotteiden kanssa ei ole samanlaista tarvetta. Onneksi. Tosin jos Tetleyn teetä löytyisi sitä kyllä hankkisin heti. (Vihje, vihje arvoisat kauppiaat! Varastoni alkaa tyhjentyä... Ei tarttis lähteä Englannista saakka hakemaan.)

Outoa käytöstä oikeasti. Tänään kuitenkin ananasta ja karpaloa syödessä koin yhteyttä merkittäviin paikkoihin menneisyydessäni. Onneksi menneisyyden paikat eivät olleet ainoa asia, joihin koin yhteyttä. Söin yhdessä perheení kanssa. Heihin kokemani yhteys on tässä hetkessä ja tässä paikassa. Se lienee viisasta.

Ghanalainen ananas Ghanassa.
Ghanaian pineapple in Ghana. Yummy!

Ei kommentteja: