4.5.10

Taaperon liika tv:n katselu vaarallista

Taaperon liika tv:n katselu haittaa vielä 10 vuoden iässä, kertoo kanadalaistutkimus. Sillä on yhteys heikompaan osallistumiseen luokassa ja huonompaan matemaattiseen suoriutumiseen. Liikuntaa harrastetaan vähemmän ja limsoja ja makeisia käytetään enemmän.

Taas yksi syy jatkaa televisiottomuutta kodissamme: elämä on vapaampaa ja terveellisempää.

6 kommenttia:

Elina Koivisto kirjoitti...

Meillä sama tilanne. Nykyään tosin lapset katsovat aika paljon ohjelmia Yle Arenaalta yms., mutta kokonaismäärä (TV/video/tietokone) on kohtuullinen tunti päivässä. Luulen, että sitä on helpompi kontrolloida näin kun ei ole telkkaria.

LS kirjoitti...

Mekin olemme eläneet ilman tv:tä nyt 6- ja 9-vuotiaiden lasten kanssa ja pitäneet sitä hyvänä ratkaisuna. Vanhempi on tosin parisen vuotta valittanut tv:ttömyydestä ja olemmekin lisänneet Areenan ja DVD:n katselulupia. Mutta kun säännöllistä tv-rutiinia ei ole, niin aika harvoin lapset Areenan oma-aloitteisesti avaavat. Melkein pitää siihen kehottaa ;-).

Tässä on toinen mielenkiintoinen lapsiin liittyvä tutkimus: Lapset, joita läimäytellään 3-vuotiaina, ovat 5-vuotiaina aggressiivisempia kuin ne, joita ei kuriteta ruumiillisesti.
http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/125/5/e1057

pelle gudsson kirjoitti...

Olen huomannut että dvd:n katselukin passivoittaa aikuistakin, vaikka olisi kuinka hauska leffa tai taltioiotu tv-sarja. Aivoissa värähtelytaajuudet kai muuttuvat epäsuotuisaan suuntaan

Rotvallin reunalla kirjoitti...

Elokuvaa tai muuta liikkuvaa kuvaa katsellessa aivot kuulemma yrittävät aluksi keskittyä ruudulle ilmestyviin kuviin ja käsitellä niitä syvemmin mutta kun kuvatulva vain jatkuu, ne menevät ikäänkuin off-asentoon, nostavat "kätensä" informaatiotulvan edessä. Lapsena minulta hävisivät pelkotilat kun ollessani 7v vanhempani luopuivat televisiosta. En silti visuaalisena ihmisenä oikein pysty kuvittelemaan itseäni ilman elokuvien maailmaa. Elokuvafriikkiydestä on se hyöty että pystyy helpommin "haistamaan" katsomisen arvoiset leffat....

Ansku kirjoitti...

Elina: luulen myös että tietokonetta on helpompi kontrolloida, ainakin meillä on. TV ottaa niin ison tilan koko huushollista.

LS: Meilläkin on 8 v myöntänyt että on hyvä ettei meillä ole tv:tä. Tämän hän totesi lomailtuaan paikassa, jossa tv oli.

Mielenkiintoinen läimäyttelyynkin liittyvä tutkimus! Monet näistä tutkimustuloksista ovat jo maalaisjärjelläkin varsin selviä, mutta ehkä me ollaan vieraannuttu terveestä elämästä jo niin pitkälle että tarvitsemme tutkimuksia sanomaan itsestään selviä asioita! ;-)

Pelle: Näin varmaan. Ei kai me aikuiset niin hirveän paljon erilaisia kuin lapset olla!

Rotvallin reunalta: Meillä pelkoja olisi lapselle varmasti vaikka kuinka jos vielä telkkariakin säännöllisesti katsottaisiin. Jokunen sopiva elokuva silloin tällöin ja välillä aikuisillekin on meille ihan hyvä systeemi myös.

LS kirjoitti...

Kyllähän tällaisten asioiden (vaikkapa väkivalta ja tv:n katselu) tutkiminen on varsin uusi ilmiö. Itse ajattelen, että mitä tulee ihmisten toisiaan kohtaan harjoittamaan väkivaltaan, terveestä elämästä vieraannuttiin paratiisissa, kun käärme astui mukaan kuvaan. Ja vähän kun raaputtaa sivistyksen pintakuorta, niin sieltä se väkivalta nousee meistä kaikista.