24.2.10

Burkhauhka

En minäkään niistä pidä. Burkhista nimittäin. Niistä täyspeittävistä kaavuista, joita joissain islamilaisissa kulttuureissa käytetään. Sellaista olisi varmasti kamala pitää.

Mutta vielä kamalampaa on, että niiden käyttäminen haluttaisiin niin mielellään kieltää.

Sunnuntai 21.2.2010 Keskisuomalaisessa oli parikin asiaan liittyvää juttua, jotka kiinnittivät huomioni.

Viime syksynä niin suvaitsevaisessa ja iloisessa Tanskassa etsittiin poikkeuksellisella innolla burkhien aikaansaamia ah, niin vaarallisia uhkia oikein hallituksen perustaman työryhmän taholta. Ministeriöiden ja virastojen nokkamiehet kävivät ripeästi toimeen. Pitäähän toki kartoittaa tällainen naisten käyttämän vaatteen aiheuttama vakava uhka kaikilla yhteiskunnan aloilla!

No löytyihän niitä vakavia uhkia:
-Kulttuuriministeriö huomautti että burkha saattaa vaikeuttaa merkittävästi näyttelijäntyötä.
-Talous- ja elinkeinoministeriö totesivat että kuvallisten todistusten kanssa saattaa ola vaikeuksia.
-Burkha voi olla myös merenkulun turvallisuusriski arvioi Tanskan merenkulkuvirasto.
-Metsä- ja luontohallitus raportoi että heillä on ollut vaikeuksia tunnistaa luontoa turmelevia henkilöitä. He tosin eivät ole pukeutuneet burkhaan, vaan metsästys- ja sotilasasuihin.

Voi harmi kun ei löytynytkään uhkia tarpeeksi. Ja burkhan täyskieltokin todettiin perustuslainvastaiseksi. Eikä kaikkia kartoitukseen osoitettua varoja saatu edes käytettyä.

Näin siis suvaitsevaisessa ja iloisessa Tanskassa, mutta vapauden, veljeyden ja tasa-arvon maassa Ranskassa on vielä kauheampaa.

Sosiologi Anna Kontula kirjoittaa myös burhkista (s. 17). Ranskassa on tarkoitus saada burkhakielto kouluihin, sairaaloihin, virastoihin ja julkiseen liikenteeseen. Ovelasti ei siis määrätä täyskieltoa, mutta silti tehdään burkhankäyttö mahdottomaksi. Tätä vapauden, veljeyden ja tasa-arvon toteutumaa kannattaa enemmistö kansalaisista ja mm. presidentti Nicolas Sarkozy.

Ranskassa on 64 miljoonaa asukasta, joista 1900 käyttää täyshuntua. Nämä 1900 ihmistä täytyy laittaa kuriin tai ranskalainen vapaus kaatuu?!?

Kontula ihmettelee suomalaisia feministejä, jotka kannattavat burkhakieltoa myös Suomeen. Feminismi on paheksunut liian paljastavaa pukeutumista ja kannattanut "yksipuolista naiskuvaa ruokkivien mainosten poistamista". "Nyt siis paheksuttavaa on myös mahdollisimman peittävä ja epäseksikäs pukeutuminen, koska sekin alistaa naista?" hämmästelee Kontula. "Väliin jää verrattain tiukka pukeutumisnormi, jota kaikkien naisten pitäisi noudattaa ollakseen "vapaita.""

Mielestäni tämä burkha-asia on mielenkiintoinen ja hyvin PALJASTAVA. Länsimainen halu kieltää ja poistaa keskuudestaan jotain erilaista kuin mihin on totuttu paljastaa suvaitsevaisuutemme ja vapautemme hyvin ohueksi. Pelottavan ohueksi.

Burkhan käyttöpakko on väärin ja paheksuttavaa. Ja burkhien kielto on mielestämme jotenkin parempi asia?

Kontula jatkaa:
"...joillekin naisille burkhan käyttö on vakava henkilökohtainen valinta. He jatkanevat hunnun käyttöä, säädettiin laissa miten vain. Määrätäänkö heille sakkoa epäsiveellisestä pukeutumisesta julkisella paikalla? Ja entä jos he kieltäytyvät maksamasta, laitetaanko heidät vankilaan? Eikö Hämeenlinnan naisvankilan täyttäminen itsepäisesti huntua käyttävillä perheenäideillä kuullosta enemmän fasismilta kuin feminismiltä?"

"Sinä päivänä kun burkhakielto astuu voimaan, minä puen sellaisen päälleni, ihan vaan feministisistä syistä. Ei ole mitään järkeä hyökätä naisten pukeutumista rajoittavaa kulttuuria vastaan rajoittamalla naisten pukeutumista."

Aivan. Pitäisiköhän sitä jo hankkia valmiiksi burkha kaappiin odottamaan tulevia vapauden aikoja?

5 kommenttia:

Ellinoora kirjoitti...

Onkohan tässä kysymys vähän samasta asiasta kuin meillä mustalaisnaisten perinneasun karsastamisesta? Jos joku on joskus kätkenyt varastettua tavaraa mustalaishameensa poimuihin, eivät kaikki romaninaiset ole sillä perusteella varkaita. Jos joku joskus on käyttänyt burkhaa aseiden tms. kätkemiseen, eivät sentään kaikki burkhaan pukeutujat terroristeja ole.

Anonyymi kirjoitti...

Mistä tuon Euroopan ykköshittivaatekappaleen voisi ostaa? Vai voisinko ommmella sen itse jostain hippikuosisesta kankaasta ja kiinalaisesta ötökkäverkkolätsästä... Täyttäisikö se kielletyn päähineen kriteerit?

Vartuin naiseksi feminismin kulta-aikaan ja mallasin teini-iässä päälleni isän prässihousuja ja puvuntakkia. Siitä seurasi vanhempien ehdoton tuomio, kuten oli seurannut epäkristillisen turhamaisesta kiinnostuksestani helyihin, meikkeihin, ihovoiteisiin, prinsessahepeniin...

Keski-ikäistymisen iloja on mm. se, että minääni kohdistuvia rajoituksia on vähemmän... tai sitten olen jo niin sokea, ettei huomaa niitä, tai niin paatunut, etten noteeraa niitä.

PS. Jatkossa suomalaisnaisten pitää osoittaa vapautensa kulkemalla pakkasessa ja lumipyryssä ilman pään ja kasvot suojaavaa kaulaliinaa. Ja ollakseen naisia, heidän täytyy käyttää vähintään 7-sentin korkoja vaikka sitten suolla.

Ansku kirjoitti...

Ellinoora: ajattelin vähän samaa. Ja onhan sitä monenlaisia muitakin vaatteita joihin mahtuu kätkemään vaikka mitä... Onhan pommeja laitettu kenkiinin!

Anonyymi: hippikuosinen burhka kuullostaa riemukkaalta! Ties miten luoviksi voisimme kyseisen vaatekappaleen kanssa ryhtyä... ;-) Ja olen samaa mieltä, keski-ikä on hieno juttu, ainakin sisäisiä rajoitusia on vähemmän ja niistä ei enää niin välitä!

sina kirjoitti...

Kiitos taas Ansku tärkeästä postauksesta. Kaikenlainen pakottaminen on väärin, olipa se suuntaan tai toiseen. Tämä ei nyt koske burhkaa, mutta huiveja kuitenkin: Iranissa "edistyksellinen" shaahi kielsi aikanaan huivin käytön yleisillä paikoilla, jolloin huivia uskonnollisista syistä käyttävät joutuivat kotiensa vangeiksi kun kerta kaikkiaan eivät voineet ajatella lähtevänsä ilman huivia yleisille paikoille (en minäkään lähtisi ruokakauppaan alasti tai muuten mielestäni vähäpukeisena). Se että näin on vaarana käydä "edistyksellisissä" länsimaissa on häpeällistä! Nyt on Iranissa huiviasia tietenkin toisin päin ja sitä vastaan taistellaan pitämällä huivia niin kaukana takaraivolla kuin mahdollista. Näkipä B viime matkallaan muutaman niskaan pudotetun huivinkin.

Ansku kirjoitti...

Kiitos, Sina. Meidän on tärkeää muistaa, että burkha- ja huivipakot ja kiellot ovat konkreettisia, jokapäiväisiä asioita ihan oikeiden naisten elämässä.