22.3.09

Pessimistisin kirja

Ruotsalainen kirjailija Torgny Lindgren, jonka mielestä Raamattu on maailman paras kirja sanoo Suomen Kuvalehdessä (20.3.2009): "Se on pessimistisin kirja, mitä on koskaan kirjoitettu, ja siksi niin kaunis ja tosi."

Niinpä. Raamattu on rosoinen kirja, jossa ihmisten elämää ei katsota vaaleanpunaisten silmälasien läpi. Se ei ole poliittisesti korrekti, kaikille sopivaksi siloiteltu self-help kirja. Se ei ole uskontunnustukseksi formuloitu ja tiivistetty manifesti. Se on kertomus tai oikeammin monia kertomuksia. Se on taidetta.

Raamattu on kaunistelematon, rehellinen, monivivahteinen, välillä vaikeaselkoinen ja outo "pala" elämästä, ihmisistä, Jumalasta ja heidän suhteestaan.

Siksi se on pyhä kirja. Siksi se kiehtoo, koskettaa, ruokkii ja pysäyttää.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ansku, tämä on parhaita tiivistelmiä, mitä ikinä lie raamatusta kirjoitettu. Niin - se on ehtymätön, kirja, johon ei väsy.

Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

Herran jestas.

Jos katsotaan Jobin kirjaa ja "Saarnaajan" kirjaa, niin niihin myöhemmin lisätyt lisäykset nimenomaan ovat kaunistelua ja alkuperäistä tekstiä törkeästi uskonnollistavia.

Raamatussa on helkutisti sievistelyä ja propagandaa - jos vaikka verrataan helposti verrattavia Markuksen ja Johanneksen evankeliumeita. Vanhin ja aidoin Markus on jo tuntemattomaksi murjottu ja väännelty sievistelykokoelma Johanneksen saarnatekstikäsittelyssä.

Oletteko huomanneet, mitä fundamentalistisempi ihminen, sitä suurempi todennäköisyys on, ettei ole koskaan edes lukenut Markuksen evankeliumia - tai enää koskaan sitä lue?

Ansku kirjoitti...

Ellinoora: ehtymätön on erinomainen sana tässä yhteydessä.

Arhi F: Kiitos kommentistasi! Itse katson asiaa vähän toiselta kantilta, sillä mielestäni uskoon ja syvälliseen teologiaan liittyvät asiat eivät ole sievisteleviä tai kaunistelua per se. Hyvyys ja rakkaus ovat rajua tavaraa.

Enkä ole edes huomannut että fundamentalistiset eivät lukisi Markuksen evankeliumia... Pitäisiköhän tästä päätellä etten tunne ketään fundamentalistia?!?! ;-)

Kaunistelematonta iloa sinulle, Arhi. :-)