28.8.08

Entä itse Etelä-Ossetia?

Georgian ja Venäjän tilanteen ja sen miten se vaikuttaa tai on vaikuttamatta suomalaiseen politiikkaan ja käsitykseemme NATOsta pohtimisen lisäksi olisi hyvä uhrata jokunen ajatus ihmisille itse Etelä-Ossetiassa. Mikäli heidän ajattelemisensa herättää halun uhrata ajatusten lisäksi jotain muutakin, tässä vähän tietoa:

ADRA on toiminut ainoana Etelä-Ossetian tunnustamana kansalaisjärjestönä maassa ja ADRA Finland on rahoittanut sen kansanterveyden kohentamishankkeita usean vuoden ajan. Sympatia-keräyksen ja ulkoasiainministeriön tuella on koulutettu maan terveydenhoitohenkilökuntaa useimmissa terveyskeskuksissa ja sairaaloissa. Samoin heille on toimitettu ensiapuvälineitä ja tutkimusinstrumentteja viime vuoden puolella. Useat terveyskeskukset ja sairaalat on kunnostettu ADRAn rahoituksen tuella. Ennen hyökkäystä Tskhinvalin tuberkuloosisairaala oli viimeistelyä vailla.

Nyt useat terveyskeskukset ja sairaalat on tuhottu pommituksissa ja henkilökunta kuollut tai joutunut pakenemaan maasta. Kaasun toimitus, sähkön jakelu, vesi, lämmitys, koulut, pankit ja kaupat eivät ole enää toiminnassa. Sato on suureksi osaksi tuhottu ja ankara talvi on tulossa. Maassa asui n. 50 000 asukasta, joista suuri osa on paennut. ADRA on aloittanut katatrofiavun antamisen ja toimittaa vettä, ruokaa, lääkkeitä ja huopia kotinsa menettäneille. Tilanne on vaikea ja tarvikkeet vähissä.

Sympatia-keräys tukee edelleenkin vuoden 2008 keräyksen tuotalla Etelä-Ossetiaa. ADRA Finlandin katastrofintilin kautta voi myös lahjoittaa Etelä-Ossetiaan.

(ADRA Finland/Markku Heinänen)

Ei kommentteja: