7.2.08

Pitkäaikaisvaikutuksia

Tutkija Saija Mauno Jyväskylän yliopistosta puhuu sinänsä varsin itsestäänselvistä asioista, mutta joita valitettavasti käytännössä ymmärretään hyvinkin huonosti:

"Toivoisin, että organisaatiot kiinnittäisivät siihen huomiota, että irtisanomiset vaikuttavat vahvasti myös jäljellejääneisiin työntekijöihin. Se voi muuttaa monia asioita työpaikalla, kuten työtoveruussuhteita ja motivoitumista sekä sitoutumista. Laman aikana tehdyillä tutkimuksilla pystyttiin osoittamaan, että saneerausten vaikutukset kestävät työyhteisössä pitkään. Kustannussäästö voi kääntyä myöhemmin itseään vastaan."

"On kuvaavaa, että yritysjohtaja saattaa ihmetellä tutkimuksessamme, että miksi motivaatio on työntekijöiltä hukassa. Kun keskustelua jatketaan, paljastuu taustalta, että yrityksessä on tehty aiemmin suuria muutoksia. Suomalaisen johtajuuden ongelmana on edelleen se, että asioita osataan johtaa, mutta ihmisten psykologinen johtaminen ontuu."

"Perhe- tai muu yksityiselämä eivät ole automaattisesti työltä pois. Moniroolisuus tuntuu olevan varsinkin naisten hyvinvointia lisäävä tekjä. Olen tutkinut johtajuutta työn ja perheen yhteensovittamisen kannalta ja perhemyönteisellä esimiehellä on todella iso merkitys työntekijöiden sitoutumiseen. Myös silllä on merkitystä millaista roolimallia johto viestittää. Joskus ottaa silmään sellaisten toimitusjohtaja-isien haastattelut, joissa he sanovat perheen olevan heille hirveän tärkeä ja seuraavassa lauseessa todetaan, että he tekevät 14-tuntisia työpäiviä. Siinä on jotain hyvin ristiriitaista."

Tämän lehdistökatsauksen toimitti Ansku, joka toteaa että näiden asioiden huomioiminen ja käytännön toteuttaminen olisi tärkeää yhdessä jos toisessa paikassa.

[Suur Jyväskylän lehti, 6.2.2008 s., 3.]

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joskus vuosia sitten näki lehdissä toisinaan juttuja taitavasta psykojohtamisesta, jossa työntekijöiden hyvinvointi nähtiin arvokkaimpana pääomana yrityksessä. Tällaiset tarinat ovat hävinneet. Yritykset ketjuuntuvat, niitä johdetaan yhä useammin toisesta maasta, jossa on erilainen yrityskulttuuri. Omistajalle tulevan taloudellisen voiton maksimointi on tärkein tavoite. Tähän on tultu, onko tästä muuta tietä kuin markkinatalouden totaalinen romahdus?

Minnuli kirjoitti...

Irtisanomisten vaikutus ulottuu tosiaan laajalle. Entä ne työt, kuka ne tekee?
Perhe-elämä opettaakin paljon sellaisia asioita, joita työelämä arvostaa kuten organisoimista, tehokkuutta etc.

Ansku kirjoitti...

Hyviä kysymyksiä, Ellinoora ja Minna. Kunpa niihin löytyisi hyviä vastauksia... ;-)