18.2.08

Pian selviää olivatko ne hautajaiset

Tänä iltana selviää olivatko kekkerit 9.2.2008 hautajaiset. Ihan iloiset ne olivat joka tapauksessa. Jyväskylän maalaiskunta vietti silloin 140-vuotispäiviään. Ehkä sen ikäisenä kelpaakin jo kuolla pois? Tänään 19.2 Jyväskylän maalaiskunnan valtuusto äänestää kuntaliitoksesta Jyväskylän kaupungin kanssa, luultavasti puolesta.

Jyväskylän maalaiskunta on Suomen viimeinen kunta, jolla on maalais-etuliite. Liitoksesta on kuulemma puhuttu viimeiset sata vuotta. Kunnanjohtaja Arto Lepistön juhlissa pitämän puheen mukaan Jyväskylän maalaiskunta oli viimeinen kunta -silloin 140-vuotta sitten- joka järjestäytyi. Kunnanhallintoa pidettiin liian kalliina, siksi siihen ei oltu ryhdytty, vaikka laki niin määräsi. Lopulta ympäröivien kuntien kärsivällisyys petti kun maalaiskunnan alueelta tulleet kerjäläiset häiritsivät heitä ja he valittivat kuvernöörille. Niinpä kuvernööri lähetti ukaasin maalaiskunnalle ja he saivat lopulta kunnanhallinnon järjestettyä. Liiallisesta nopeudesta ei voida Jyväskylän maalaiskuntaa siis syyttää.

140-vuotisjuhlien ohjelmassa oli kuntaliitos selkeästi ja positiivisesti esillä, tosin korrektisti muistettiin sanoa 'mahdollinen kuntaliitos'. Mutta tavallisen kansan kahvipöytäkeskusteluissa oli eri sävy: "huonot tuulet tuulee" todettiin ja toivottiin useammasta suusta ettei liitoksesta tulisi totta.

Tiedä häntä mikä loppujen lopuksi on hyvä. Selkeästihän Jyväskylän kaupunki ja maalaiskunta ovat yhtä ja samaa aluetta ja yhteistyö on jo vilkasta. Maalaiskuntalaisten pelkona on korkeammat verot ja huonommat palvelut, mutta miten maalaiskunta kykenisi pitemmällä tähtäimellä tuottamaan näitä parempia palveluja? Toisaalta, ovatko isommat yksiköt kuitenkaan mikään tae siitä, että asiat saadaan paremmin hoidettua niin kuin nykyään uskotaan?

Ihan kivat pippalot joka tapauksessa. Tässä joitain välähdyksiä:

Juhlissa lauloi kaunisääninen nuori mies Ilmavoimien soittokunnan säestyksellä. Ohjelman aikana ilmeni että kyseessä oli tangokuningas, nimeltään Tommi Soidinmäki. Ahaa.

Kunnanjohtaja Arto Lepistö.



Vaajakosken Kuohun voimistelijat /Gerberat

The rural municipality of Jyväskylä celebrating 140 years
- perhaps just before ceasing to exist.

2 kommenttia:

Ginger kirjoitti...

Okay, now you have me curious. Why might they cease to exist? Is there a secession underway? Declaring independence, perhaps? That seems to be all the rage these days. :)

Ansku kirjoitti...

Here the rage is in the opposite direction..;-) This evening Jyväskylä city, Jyväskylä rural municipality and Korpilahti municipality have voted to form a new city called Jyväskylä.