28.6.07

Elämäntapana pelottomuus

Olen jo jonkin aikaa lumoutuneena seurannut amerikkalaisen lääkäri James Appellin blogia Bere Adventist Hospitalista Tsadissa. Tsad on yksi köyhimpiä maita. Sairaalan pyörittäminen on jatkuvaa ihmettä resurssien puutteessa ja monissa vaaroissa.

Mutta ihmeitä tapahtuu. Yksi heistä on Samedi, paikallinen mies joka tuli sairaalaan siivoojaksi. Nykyään hän on heidän paras sairaanhoitajansa, joka on vastuussa leikkauksista. Lääkärin ollessa lomalla 1-2 kuukautta Samedi suoritti itse 70 leikkausta. Kaikki ilman komplikaatioita. Samedilla ei ole sairaanhoitajan saati lääkärin koulutusta.

Katsoin videota Samedista ja itkin. Hän sanoi tämän työn olevan lahja. Ja jos Jumala on antanut lahjan tähän työhön, tulee siihen ryhtyä kaksi käsin, rohkeasti ja 'hyvällä sydämellä'.

Vaativassa työssään Samedi on mm joutunut sissien kidnappaamaksi ja hänet aiottiin tappaa.

Minä en pelkää, hän sanoo. Miksi pelätä, koska se ei auta mitään? Esimerkiksi ollessaan kidnapattuna ei pelko olisi auttanut häntä. Sissit pystyivät tappamaan hänet, pahoinpitelemään hänet tai olemaan tappamatta pelkäsi hän tai ei. Joten oli siis turha pelätä.

Pelotonta elämää toisten hyväksi. Perspektiiviä suomalaiseen arkeen.

2 kommenttia:

senni kirjoitti...

Mieletön juttu. Tämä meijän arki tuntuu kovin mitättömältä tohon verrattuna.

Ansku kirjoitti...

Ja monet 'isot' ongelmat asettuvat uomaansa...