7.3.07

Havupuita: apinan palapeli 4

Monkey puzzle (Araucaria araucana, Chilen mänty) voi luonnossa kasvaa kaksi metriä leveäksi, 50 metriä korkeaksi ja elää yli 1000 vuotta.

Yleinen Monkey puzzle -mini tulee erään englantilaisen lausumasta 1800 -luvulla kun hän totesi että tuon kiipeäminen olisi haastavaa apinallekin. (Puun alkuperäisillä kasvualuilla Chilessa ja Argentinassa ei ole apinoita.)

Se on historiallisesti ja sosiaalisesti tärkeä puu sillä sen siemenet ovat tärkeä osa Pehuenche-intiaanien ruokavaliota. Jopa heidän nimensä tulee tästä puusta. (Pehuenche tarkoittaa pehuenin kansaa. Pehuen on tämän puun nimi heidän kielellään.)

Siemenistä saa paljon hiilihydraatteja. Niitä tulee paljon ja ne on helppo kerätä. Hankalaa on se, että ensimmäisen sadon saaminen kestää kauan - siemenestä kasvatettuna 40 vuotta. Se on kaksikotinen, joten yksi 'miespuolinen' kasvi tarvitaan viittä-kuutta 'naispuolista' kasvia varten. Kasvin sukupuolta ei pysty tietämään ennen ensimmäistä kukintaa.

Monkey puzzle metsiä tuhoutuu tulipalojen, metsäteollisuuden ja laiduntamisen takia. Nykyään sitä ei saa enää kaataa. Kielto kumottiin 1987, mutta saatettiin jälleen voimaan 1990. Joidenkin maanomistajien taholta on paineita kumota kielto jälleen.

Kuvia luonnonvaraisista puista täällä.


Araucaria araucana. Kew Gardens, Englanti. Tammikuu 2007.

Ei kommentteja: