20.10.06

Uupuneen ylistys

Jyväskylä. 18.10.2006.

[Tämän viikon kokoontumisissa ja palavereissa on ollut esillä Psalmi 148. Niinpä siitä tuli tänä aamuna myös hartauskirjoitus Viitasaaren Sanomiin.]

Psalmi 148 on laulu, jossa kehotetaan ylistämään. Ensiksi kehotus suunnataan "teille, jotka olette taivaassa" ja "korkeuksissa." Tätä joukkoa ovat mm. enkelit, taivaan joukot, aurinko, kuu ja tähdet. Jakeessa viisi kerrotaan syy miksi näiden kannattaa ylistää: "Ylistäkööt nämä kaikki Herran nimeä, sillä hän on ne käskyllään luonut." Luodun luonteeseen kuuluu tekijänsä ylistäminen. Taidenäyttelyssäkin katselijoita kiinnostaa taideteoksen tekijä. Taideteos "ylistää" häntä, joka on sen suunnitellut ja toteuttanut. Siksi tekijänoikeuslakeja pidetäänkin tärkeinä.

Kehotettuaan "korkeuksissa" olevia ylistämään siirrytään psalmissa alemmas. "Ylistäkää Herraa, te jotka olette maan päällä" (jae 7): merieläimet, tuli, rakeet, lumi, usva, myrskytuuli, vuoret, puut, villieläimet, karja, matelijat, linnut. Kehotus kuuluu myös ihmisten keskellä ylhäisille (kaikki maan mahtimiehet) sekä rahvaalle (kansat), miehille ja naisille, nuorille ja vanhoille. Siis kaikille, sillä eivätköhän kaikki meistä kuulu johonkin noista kategorioista.

Perustelut miksi maan päällä olevien tulee ylistää ovat monipuolisemmat kuin "korkeuksissa" oleville: Jumalan nimi on ylhäinen, hän hallitsee niin taivasta kuin maata, hän on antanut "kansalleen uuden voiman" ja he saavat olla häntä lähellä. Suuri Jumala, kaiken luoja ja hallitsija on kiinnostunut ihmisistä ja heidän jaksamisestaan. Uuden voiman saaminen viittaa siihen, että entinen on loppunut. Jaksaminen on iso kysymys ihmisten arjessa ja moni uupuu. Työelämän paineet, talousvaikeudet, ihmissuhdeongelmat, sairaudet ja menneisyyden haavat vievät ihmisen voimat.

Väsynyt "saa olla lähellä" Jumalaa (jae 14). Mikä huimaava etuoikeus! Uupunut "saa olla," ei tarvitse suorittaa, päteä eikä ansaita. Saa olla - Jumalaa lähellä. Hänelle, joka on korkein kaikesta, joka hallitsee taivaat ja maat, on yksi uupunut ihminen arvokas ja rakas. "Herra on lähellä niitä, joilla on särkynyt sydän, hän pelastaa ne, joilla on murtunut mieli." (Ps. 34:19)

Jumalan lähellä saa olla, ei tarvitse menestyä ja päteä. Siitä tulee uupuneelle uusi voima. On siis syytä ylistää.

Ei kommentteja: