25.8.06

Makuelämyksiä

[Syötävän kaunis kimppu kehittyi hartauskirjoitukseksi Viitasaaren sanomiin. Ilmestyy ma 28.8.]

Sain anopiltani lahjaksi upean kimpun suoraan hänen pelloltaan, kauniin ja näyttävän, mutta myös syötävän -kokonaan. Siitä on saanut nyppiä suoraan suuhun ja väriä, makua ja vitamiineja on riittänyt salaatteihin ja muihin ruokiin.

Kehäkukat, tillit, persiljat, sitruunamelissat, kirvelit, oreganot, basilikat, mintut ja lipstikat komeana kimppuna toivat paljon iloa ruokapöydällämme: ne olivat kauniita katsella, huumaavan tuoksuisia ja ah niin herkullisia. Ruoanlaittokin on ollut iloisempaa ja jännittävämpää kun on saatu tehdä ruokaa "suoraan kimpusta."

Ilo, jonka kimpusta niin monen aistin kautta saimme muistutti minua Daavidin sanoista: "Katsokaa, nähkää omin silmin! Maistakaa, katsokaa Herran hyvyyttä! Onnellinen se, joka turvaa häneen" (Psalmi 34:9). Daavid kutsuu katsomaan ihan omin silmin Jumalan hyvyyttä. Sotauutisten, mielenterveysongelmien, ihmisten riitojen, sairauksien, pahanpuhumisen ja itsekkyyden keskellä on helppoa lamaantua niin että jää Jumalan hyvyys huomaamatta. Negatiiviset asiat eivät kuitenkaan ole koko totuus ja jos jäämme niiden valtaan vääristyy maailmamme.

Kannattaa tietoisesti etsiä, katsoa ja maistaa Jumalan hyvyyttä maailmassa. Se ilmenee eri tavoin ja yllättävissäkin paikoissa. Daavid kokemuksestaan sanoo onnellisen olevan se joka turvaa Jumalaan. Silloin asioiden mittasuhteet pysyvät paremmin kohdallaan. "Herran hyvyyden tähden minä ylistän itseäni onnelliseksi," toteaa Daavid (Psalmi 34: 3). Kun onnellisuutemme ei riipu taloudellisista seikoista, maailmanpoliittisesta tilanteesta tai toisten ihmisten käytöksestä meitä kohtaan vaan Jumalan hyvyydestä, on se kestävämpää laatua - vaikeuksienkin keskellä.

Toivotan sinulle rikkaita hengellisiä makuelämyksiä tänä syksynä.

Ei kommentteja: