17.5.06

Da Vinci -koodi

Vihdoin sain tehtyä kansalaisvelvollisuuteni popkulttuurin alalta: luin Dan Brownin kirjan Da Vinci- koodi.

Ihan kiva kirja. Kirja oli helppolukuinen, mukaansatempaava jännityskertomus, mutta ei mikään mestariteos eikä elämää suurempi lukukokemus. Kerronta oli sujuvaa ja kohtuu napakkaa, kuten myös suomennos. Suomennos on silloin hyvä kun se ei häiritse. Tässä ei häirinnyt. Pirkko Biström on tehnyt hyvää työtä.

Juoni jaksoi pitää otteessaan melko hyvin, mutta liian usein se oli arvattavissa joko seuraavan käänteen tai jopa lopputuloksen suhteen. Onneksi joitain hyviä yllätyksiä oli.

Päähenkilö Harvardin uskontosymbologian professori Robert Langdon ei ole hirveän uskottava. Itse useamman vuoden Harvardin uskontotieteen laitoksella opiskelleena en sattunut törmäämään tämän kaltaiseen professuuriin tai professoriin. (Mikäli gnostisismi, jota Brown romaanissaan pitää esillä kiinnostaa, suosittelen professori Karen Kingiä.)

Ennen tarinan alkua on sivu, jonka otsikko on "Faktoja." Brown kirjoittaa: "Siionin luostari - eurooppalainen salaseura, joka perustettiin 1099 - ei ole mielikuvituksen tuotetta. Vuonna 1975 Ranskan kansalliskirjastosta Pariisista löydettiin pergamentteja, jotka tunnetaan nimellä Les dossiers secrets; niissä mainitaan lukuisia Siionin luostarin jäseniä, muiden muassa sir Isaac Newton, Botticelli, Victor Hugo ja Leonardo da Vinci."

Heh. Onhan nämä pergamentit kyllä olemassa, mutta ne ovat väärennöksiä, jotka on tehnyt väärentäjä Pierre Plantard ja vienyt niitä Ranskan kansalliskirjastoon. Tämä on tapahtunut niinkin kauan sitten kuin 1900-luvulla. Plantard perusti itse kolmen muun miehen kanssa Siionin luostari -salaseuran 1956. 1960- ja 1970-luvuilla hän väärensi dokumentteja, jotka "todistavat" Maria Magdalenan sukupuun kulkevan Ranskan kuninkaiden kautta nykypäivään ja -ylläri, ylläri- Pierre Plantardiin itseensä saakka. Vuonna 1993 Plantard on myöntänyt oikeudessa keksineensä koko Siionin luostari -tarinan.

On vaikea kuvitella että nämä faktat olisivat jääneet Dan Brownilta huomaamatta. Joten ensimmäinen "Faktoja" sivu on siis ovela koodi hänen Da Vinci -koodi kirjaan: kirja on kekseliästä ja viihdyttävää hömppäviihdettä, ei muuta.

9 kommenttia:

40100.net kirjoitti...

Nyt kun kirja on luettu, niin otappas taas kamera käteen. ;)

Ansku kirjoitti...

Selvä, jo tuli vieroitusoireita... ;-)

Aleksur kirjoitti...

Ciau Systeri!
eikö ollutkin viihteellinen kirja, nyt siitä on tehty elokuva Tom Hanksin siivittämänä, se tosin sai huonot arviot kriitikoilta Cannessissa mutta siitä kuitenkin povataan jättimenestys elokuvaa kirjan suosion avulla.
Itse kyllä tulen menemään katsomaan sen kun kerkiän kunhan se tulee ensin elokuva teattereihin.

Terkkuja Islannista ja halit!

Aleksur kirjoitti...

ps. by the way. - en muuten pidä Tom Hanksistä ollenkaan... (miten olis Castaway elokuva, Hanks autiolla saarella wilson-lentopallonkanssa, kestää 2 tuntia, ojoij) :=)

Ansku kirjoitti...

Mä taidan jäädä odottamaan DVD:tä, jälleen kerran. Tuskin muistan milloin olen viimeksi ehtinyt oikein leffateatteriin. Oon mä kai JKL:ssä ollessani kerran, ehkä kaksi?

Mitä vikaa Tom Hanksissä? ;-)

Aleksur kirjoitti...

- kun tuun kylään niin vien sut leffaan.

hanksistä jatkoa:
- no jotkut tykkäävät Surströmmingistä ja jotkut eivät. ;)

Ansku kirjoitti...

Kiitos, jään odottamaan vierailuasi!:-)

Vesa kirjoitti...

Mikä mahtaa olla seuraava lukuvuoroa odottava kirja? Nyt kun ei tarvitse suorittaa kansalaisvelvollisuutta... :-)

Ansku kirjoitti...

Kirjoja on meneillään useampiakin, mutta aloitin juuri Owe Wikströmin Läsnäolon taito -kirjan. Tosin en ole vielä lukenut ihan loppuun saakka hänen toista kirjaansa Häikäisevä pimeys, josta kyllä pidin aivan hirveästi. Ehkä siksi oli hinku aloittaa jo uutta?

Yleensä lukeminen ei ole meikäläisellä velvollisuuden puolella... ;-)